Microsoft kan tørrlegge teleoperatørene

En ny "Messenger" skal integreres i Windows XP. Langsomt men sikkert demrer det for teleoperatørene hvordan Microsoft legger opp til å suge til seg deres omsetning.

En ny "Messenger" skal integreres i Windows XP. Langsomt men sikkert demrer det for teleoperatørene hvordan Microsoft legger opp til å suge til seg deres omsetning.

I forrige uke fortalte Microsoft at det kommende operativsystemet Windows XP som skal slippes på markedet 25. oktober, vil integreres med en tjeneste som samler en rekke funksjoner knyttet til samtidig kommunikasjon over Internett, deriblant tale og videokonferanser, samt applikasjonsdeling - også for spill. Tjenesten er døpt "Windows Messenger". Den er tilrettelagt for bruk mot Microsofts MSN-baserte Passport-tjeneste, og vil høyst sannsynlig fungere mot den varslede Passport-utvidelsen, kjent som Hailstorm.

Dette åpner for at du kan bruke Hailstorm til å sjekke om den du vil kontakte er online, og så opprette en Windows Messenger-sesjon med vedkommende. Dere kan samtale, skrive til hverandre i sanntid, eller følge en enkel prosedyre for å opprette to- eller flerveis videosamband. Dere kan se samtidig på dokumenter fra hverandres PC-er, eller bruke forbindelsen til å delta i spill. Microsofts.Net-rammeverk vil kunne brukes av næringsdrivende til å samordne Messenger-tjenester mot private, for eksempel at restauranter viser sine menyer når kunder ringer dem på Microsoft-vis, eller at reisebyråer viser ledige plasser på fly, interiørbilder fra alternative hoteller og så videre.

Hvor godt dette vil fungerer fra dag én, er selvfølgelig usikkert. Det tok et par år før for eksempel Internet Explorer ble en brukbar nettleser, og Microsoft er ikke kjent for å treffe blink ved førstegangs lansering av ny programvare. Men selskapet har en utrettelig evne til å perfeksjonere seg.

Det som er poenget, er at Microsoft er i ferd med å utforme Windows XP slik at systemet passer inn i visjonen om at PC-en er kjernen i alt som har med kommunikasjon og underholdning i hjemmet. Hvis det blir slik at innkommende samtaler går til PC-en i stedet for til den klassiske telefonen, kan du bruke den som telefonsvarer og videreformidler. Dersom PC-en er i stand til å identifisere innringerne - og ingenting i Microsofts tenking tyder på at dette ikke vil være tilfellet - kan du automatisere hvordan de skal håndteres. Innkommende telefoner fra venner og familie kan slippes gjennom etter klokka 19, mens alle andre hører en svarer som ber dem ta kontakt i morgen mellom 16:30 og 19. Og så videre.

Det skal ikke så mye til før Windows Messenger-baserte løsninger kan gi interessante tjenester også på bedriftsnivå.

Alt dette passer inn i .Net-visjonen. Det begynner også å gå opp for teleoperatørene hva slags trussel det kan ligge i Microsofts varslede overgang til abonnementsordninger for programvare.

Framgangsmåten er klassisk Microsoft. En eksisterende tjeneste, i dette tilfellet telefoni, integreres i operativsystemet slik at alle som skaffer seg PC, får tjenesten med på kjøpet. Microsoft skal tjene sine penger på å levere tjenester som utnytter denne grunnleggende funksjonaliteten. Det som lever av å selge funksjonaliteten som Microsoft gir bort, må finne andre beitemarker.

Tidligere forsker David Isenberg ved Bell Laboratories har skrevet mye om hvordan Internett vil innvirke på tradisjonelle nettverk for kommunikasjon. Til New York Times er han kategorisk:

- Microsoft kommer til å suge teleselskapene tomme for verdier. Microsoft vil gjennomføre Internett telefoni fra ende til ende, og de vil gjøre det på riktig vis.

(Isenberg ble verdensberømt for sitt essay "Rise of the Stupid Network", der han mener operatørene må begrense seg til å befordre bitstrømmen og overlate intelligensen i nettet til senderne og mottakerne. Han skrev den sommeren 1997, og forlot AT&T noen måneder seinere, da det ble klart at de eneste som ikke satte pris på hans tanker var AT&T.)

Microsoft sier de diskuterer utvidelsen av Windows XP til telefoni med tele- og Internett-operatører, og antyder at nye allianser kan kunngjøres innen den offisielle lanseringen av operativsystemet.

Microsoft-strateg Craig Mundie avviser overfor New York Times at Microsoft vil gjøre seg til teleoperatør. Men han bekrefter at selskapet vil søke å tjene penger på nye telefonirelaterte tjenester.

Også IP-telefonipionerer som Net2Phone vil kunne skvises, dersom Microsoft bruker .Net og Hailstorm til å ordne katalog- og formidlingstjenesten på sin måte.

America Online kan antas å ha tilsvarende planer, men har ikke kunngjort noe, og vil ikke kommentere Microsofts planer.

Til toppen