FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft kartlegger Europa

Street View-rivalen vil også registrere WLAN-data med bilene sine.

14. apr. 2011 - 07:29

Microsofts svar på den populære karttjenesten Street View fra Google er nå på vei til Europa.

Streetside, som rivalen er døpt, ble opprinnelig lansert i USA i desember 2009, der den foreløpig dekker 56 amerikanske byer.

Microsoft knipser bilder, akkurat som Google, gatelangs med biler utstyrt med fotorigg og en såkalt «lidar» på taket (light detection and ranging). Laserutstyret fanger opp geometridata, som sammen med bildene benyttes for å sy sammen 360-graders bildescener i etterkant.

Prosjektet blir utført i samarbeid med Microsofts partner Navteq og innsamlingen er allerede i gang i Storbritannia, Frankrike og Spania. Snart står også Tyskland for tur.

Det er foreløpig uklart om Norge er del av planene, men det ligger i kortene at større byer på det europeiske kontinentet skal kartlegges. (Se oversikt over hvor bilene befinner seg og planlagte turer).

Urbane strøk

Til forskjell fra Googles Street View-tjeneste, som dekker store deler av veinettet inkludert grisgrendte strøk, skal Microsoft konsentrere seg om byer. I hvert fall i første omgang.

- Vi tar ikke med hver eneste gate. Vår oppfatning er at tjenesten har mest for seg i urbane strøk der folk ønsker å finne tjenester, sier britisk sjef for Bing Maps, Dave Coplin til BBC.

Vil registrere trådløse nett

Microsoft planlegger å kombinere Streetside med stedsbevisste tjenester og Bing Maps. Som et ledd i planene ønsker selskapet også å fange opp data fra WLAN-soner de passerer.

Det er akkurat samme type datafangst som ga Google store problemer i fjor, inkludert et søksmål fra tyske personvernmyndigheter. Innsankingen omfattet både navn på nettverk, adressen til ruterne, men også fragmenter av personlige data som tilfeldigvis ble sendt i det trådløse nettverket, i perioden bilen kjørte forbi.

Google unnskyldte seg med at det hele var en kodetabbe, og har siden måttet slette de sensitive opplysningene som ble lagret.

Microsoft har imidlertid ikke planer om å begå den samme feilen. Ifølge BBC skal de kun lagre «et minimum av data» fra WLAN-rutere, uten at det går frem hva det innebærer.

I påvente av justeringer av denne strategien har Microsoft imidlertid besluttet å vente med WLAN-kartleggingen til et senere tidspunkt.

- Vi har besluttet å utsette innsamlingen av Wifi-data til senere. Dette ønsker vi å gjøre på riktig måte, sier Coplin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.