Microsoft kjøper antivirus fra Romania

Microsoft kjøper antivirusteknologi fra et rumenske selskap og varsler en egen tjeneste.

Microsoft kjøper antivirusteknologi fra et rumenske selskap og varsler en egen tjeneste.

Det rumenske selskapet GeCAD Software Srl ble stiftet i 1992 som et utviklingsselskap. Det lanserte sitt antivirusprodukt RAV Antivirus i 1994. Det lever i dag dels av å selge dette produktet, dels av konsulentvirksomhet innen allmenn IT og IT-sikkerhet, dels av å distribuere og implementere løsninger med Windows og Novell, samt konstruksjonsvaren til Autodesk.

RAV Antivirus leveres for PC-er, filtjenere under Windows og Novell, Linux-filtjeneren Samba, Microsoft Exchange, e-posttjenere under Linux og Novells gruppevare Groupwise, samt lynmelderne ICQ,

MSN, Yahoo og andre. Det har distributører i 60 land, og bærer internasjonalt anerkjente sertifikater på linje med mer kjente produkter.

De to selskapene kunngjorde i går at Microsoft kjøper antivirusteknologien til GeCAD og overtar en del av de ansatte. Kjøpesummen er ikke oppgitt. Den øvrige virksomheten til GeCAD vil føres videre.

Microsoft sier de har til hensikt å bruke teknologien til å bedre sikkerheten til Windows på både klient- og serversiden. De tar også sikte på å utvikle en betalt abonnementstjeneste for kontinuerlig oppdatert antivirus. Selskapet forsikrer at det vil fortsette å samarbeide med andre antivirusleverandører, og sørge for at det blir enkelt for disse å støtte Windows-plattformen. Microsoft gjentar sin støtte til informasjonssamarbeidet Virus Information Alliance (VIA) som det opprettet i samarbeid med Network Associates og Trend Micro 19. mai i år. VIA skal sørge for at partene holder hverandre kontinuerlig oppdatert om alt som har med datavirus og –ormer å gjøre.

Disse forsikringene avverget ikke et umiddelbart fall i børskursene til disse partnerne, og til Symantec, men de bidro til at fallet ble svært kortvarig.

I Romania er oppkjøpet betraktet som en bekreftelse på at landet har noe å bidra med til internasjonal IT. President Ion Iliescu uttalere at han er stolt over GeCADs framgang, og ser fram til at andre rumenske selskaper følger deres eksempel.

Da han presenterte oppkjøpet for pressen, sa sjefen for Microsofts sikkerhetsavdeling Mike Nash at det ikke er avgjort hvorvidt "grunnleggende antivirusteknologi" vil buntes med Windows. Ledelsen i Network Associates sa etterpå til Associated Press at de hadde fått forsikringer fra Microsoft om at antivirus ikke ville buntes med Windows.

En analytiker fra Forrester Research oppfordret Microsoft til å avstå fra å selge sikkerhetsprodukter, og heller fokusere på å tilby sikre produkter.

Både Network Associates og Symantec har nylig advart det amerikanske kredittilsynet at dersom Microsoft lanserer produkter eller tjenester som direkte konkurrerer med deres egne, vil de oppleve store problemer med å opprettholde sin posisjon i markedet. Begge sier nå at de ønsker flere detaljer før de selv kommenterer oppkjøpet nærmere.

Til toppen