Microsoft kjøper mer språkteknologi

Microsoft har utvidet sin eierandel i det belgiske språkteknologiselskapet Lernout & Hauspie til sju prosent.

Microsoft har utvidet sin eierandel i det belgiske språkteknologiselskapet Lernout & Hauspie til sju prosent.

Ifølge Wall Street Journal kjøpte Microsoft sin første andel i Lernout & Hauspie, en viktig samarbeidspartner til det norske selskapet Nordisk Språkteknologi på Voss, i september 1997. Den siste investeringen bygger på opsjoner som var en del av avtalen i forbindelse med dette første kjøpet.

Lernout & Hauspie er notert på Nasdaq. Kursen steg 7,2 prosent da nyheten ble kjent.

Investeringen i 1997 kom på et tidspunkt da Microsofts talspersoner titt og ofte kom inn på de store mulighetene det ligger i å kunne kommunisere muntlig med datamaskiner. Siden er forventningene dempet ganske kraftig, antakelig fordi de teknologiske utfordringene er noe større enn man trodde for halvannet år siden.

Samtidig har Microsoft avholdt seg fra å kanalisere sitt språkteknologiske utviklingsarbeid gjennom Lernout & Hauspie. I stedet har selskapet fortsatt å utvikle egne motorer for henholdsvis talegjenkjenning og talegenerering, kalt henholdsvis Whisper og Whistler. Disse motorene ble gjort tilgjengelig for utviklere gjennom utviklingspakken for Microsofts programmeringsgrensesnitt for tale (Speech API eller SAPI 4.0a SDK) som kom i endelig versjon i februar i år, etter å ha vært i beta siden september i fjor.

Problemet med SAPI er de voldsomme kravene til maskinkraft - et minimum av 200 MHz Pentium med 42 MB minne, på toppen av det nødvendig multimediautstyr måtte kreve. Fordelen med SAPI er at det støttes av talemotorene til IBM, Lernout & Hauspie og Dragon Systems.

Til toppen