Microsoft kjøper mobilt operativsystem

Microsoft har sitt eget Windows Mobile, men kjøper likevel et selskap som lager operativsystem til mobiler.

Microsoft kjøper mobilt operativsystem

Microsoft har sitt eget Windows Mobile, men kjøper likevel et selskap som lager operativsystem til mobiler.

Alle de store IT-gigantene har rettet fokuset mot mobilmarkedet, og forventningene til fremtiden er enorme.

Microsoft har lenge satset på å levere sitt operativsystem Windows Mobile gjennom partnere, mens konkurrenten Apple satset på å levere sin egen iPhone.

Nå har Microsoft kjøpt et mobilselskap som er ukjent for nordmenn flest, men som ses på som et viktig kjøp i forhold til Microsofts fremtidige mobilsatsning.

Danger er et programvareselskap som leverer operativsystem og applikasjoner som jobber sammen med servere på bakrommet til operatørene for å kunne gi integrerte tjenester innen mobile spill, internettilgang og meldingstjenester.

Danger ble forøvrig startet av Andy Rubin, en ingeniør med bakgrunn fra Apple. Han ledet selskapet fra 1999 til 2004. Senere startet han Android, et mobilselskap som Google kjøpte for å entre mobilmarkedet.

Kjøpet ses på som et forsøk på å kopiere Apples suksess med iPhone. Apple har satset på en tett integrasjon mellom maskinvare, programvare og stilfullt design, mens Microsofts mobilsatsning har vært stort sett har fulgt samme filosofi som de har kjørt i PC-markedet. Det vil si satning på å levere operativsystemet, og så overlate maskinvaren - og dermed også designet, til partnerne.

- En gang i løpet av de to siste årene våknet plutselig Microsoft opp og skjønte at selv om de er et programvareselskap, så må de bruke maskinvaren for å få kontroll på fremtiden sin. Det var derfor de satset på X-box, og det var derfor de satset på Zune selv om det finnes ett tyvetalls leverandører av MP3-spillere med programvare fra Microsoft. Dette er i ferd med å en veldig viktig del av Microsofts strategi, sier Tim Bajarin, strategisjef i rådgivningsselskapet Campbell, til San Jose Mercury News, Silicon Valleys lokalavis.

Danger lager imidlertid ikke maskinvaren selv, så hvis Microsoft går for en egen mobil som en følge av dette kjøpet, må de gjøre noen grep for å få på plass produksjonskapasiteten.

Microsoft oppgir ikke hvor mye de betaler for Danger, noe som vanligvis er et tegn på at det er et oppkjøp som er for lite til at det vil kunne påvirke regnskapstallene i nevneverdig grad. Danger har imidlertid søkt om børsnotering, så det er på ingen måte et lite selskap det er snakk om. Selskapet omsatte for 50,6 millioner dollar i 2007.

Til toppen