Microsoft kjøpte Real over til sin side

Microsoft har fått RealNetworks til å bytte fiendskap med partnerskap, for 760 millioner dollar.

Microsoft har fått RealNetworks til å bytte fiendskap med partnerskap, for 760 millioner dollar.

I går kunngjorde Microsoft og RealNetworks en avtale som gjør slutt på alle søksmål og annen juridisk fiendskap mellom dem, og innleder et samarbeid om både teknologi og marked.

Microsoft betaler 460 millioner dollar kontant til RealNetworks, og forplikter seg videre til markedsaktiviteter til fordel for RealNetworks’ spill- og musikktjenester, til en verdi av 300 millioner dollar. Dersom denne virksomheten ikke fyller et bestemt abonnementsmål for Real, skal inntil hele beløpet utbetales kontant.

Avtalen innebærer blant annet at MSN skal fremme både musikktjenesten Rhapsody, og Reals digitale spill.

Den innebærer videre at Real trekker sitt amerikanske søksmål mot Microsoft, og slutter å samarbeide med EU-kommisjonen og myndighetene i Sør-Korea i deres bestrebelser på å nagle Microsoft for konkurransevridende opptreden i markedet. Reals lobbyvirksomhet i Brussel spilte en sentral rolle i å få EU til å kreve at Microsoft leverte en mediespillerfri utgave av Windows.

Det teknologiske samarbeidet gjelder blant annet kopibeskyttelse. Av et intervju Wall Street Journal har hatt med Bill Gates og Real-sjef Rod Glaser, går det fram at Microsoft er svært interessert i Harmony, en teknologi Real utviklet for å la musikk kjøpt over deres onlinetjeneste spilles på Apple iPod. Harmony ble utviklet uten noe samarbeid med Apple.

Avtalen med RealNetworks innebærer at Microsoft har avsluttet den siste av de store juridiske krigene de har hatt gående mot sine konkurrenter. Tidligere har Microsoft inngått forlik med blant andre Time Warner (over Netscape), Sun og Novell. Ifølge en beregning gjort av Financial Times, har åtte sentrale forlik kostet Microsoft til sammen 3,73 milliarder dollar.

RealNetworks var i sin tid den mest framgangsrike multimediepioneren på Internett, men mistet sin dominerende stilling da Microsoft integrerte sin multimediespiller i Windows. Selskapet skiftet siden strategi til å bli innholdsleverandør, men fortsetter å levere programvare for multimedia, både på server- og klientsiden.

Pengene fra Microsoft vil antakelig brukes til å fremme Rhapsody, eller kanskje også til å kjøpe en mindre konkurrent. Reals aksjekurs spratt 34 prosent opp da avtalen med Microsoft ble kjent.

    Les også:

Til toppen