UTVIKLING

Microsoft klar med Ajax-rammeverk

Den ferdige versjonen av Ajax-ramme-verket til Microsoft kan nå lastes ned. All kildekode følger med.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. jan. 2007 - 12:44

Microsofts Scott Guthrie annonserte i går i sin blogg at Microsoft ASP.NET AJAX 1.0 kan lastes ned fra dette nettstedet.

ASP.NET AJAX 1.0 består av et nettleser- og plattformuavhengig Ajax-bibliotek for klientsiden og et serverbibliotek som integrerer Ajax-funksjonaliteten med ASP.NET. Det skal også gjøre det enkelt å legge til Ajax-funksjonalitet på eksisterende ASP.NET 2.0-baserte nettsteder.

Rammeverket kan brukes fritt sammen med ASP.NET 2.0 og Visual Studio 2005. Det leveres med en 10 års supportlisens.

I tillegg til ASP.NET AJAX, har Microsoft også sluppet ASP.NET AJAX Control Toolkit, som inneholder mer enn 30 Ajax-kontroller. Dette verktøysettet er et "shared-source"-prosjekt hvor både Microsoft-utviklere og andre bidrar. Kildekoden til kontrollene skal kunne brukes fritt.

Men også kildekode til ASP.NET AJAX 1.0 er offentliggjort. Kildekode til JavaScript-biblioteket på klientsiden, som også kalles Microsoft AJAX Library, utgitt med Microsoft Permissive License (Ms-PL). Denne gir utviklere tilgang til å gjøre endringer i biblioteket og å distribuere de endrete utgavene i både kommersiell og ikke-kommersiell sammenheng.

Men også kildekoden til serverdelen av ASP.NET AJAX 1.0 er offentliggjort. Denne er utgitt under Microsoft Reference License (Ms-RL).

    Les også:

Guthrie lover at denne utgaven bare er første skritt på veien. Ajax-funksjonaliteten vil bygges inn i Orcas, neste utgave av Visual Studio, som ventes senere i år. Den skal også tilby Intellisense, kompilasjonssjekking og debuggingsstøtte for JavaScript og Ajax.

Men en også en ny versjon av ASP.NET AJAX er under utvikling. En del av den nye funksjonaliteten kan allerede testes i ASP.NET AJAX Futures January CTP, som er tilgjengelig på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.