Microsoft klargjør angrep på Apache

Microsoft skal bygge om selskapets webserver fra bunnen av, for bedre å kunne konkurrere mot Apache.

Microsoft skal bygge om selskapets webserver fra bunnen av, for bedre å kunne konkurrere mot Apache.

Er det noe område fri programvare og åpen kildekode har gjort suksess, så er det innen markedet for webservere. Omtrent 70 prosent av alle nettsteder benytter webserveren Apache, ifølge tall fra Netcraft. Microsofts webserver, Internet Information Server (IIS), ligger på andre plass med en andel på drøyt 20 prosent.

Nå innrømmer Microsoft at selskapet er lite fornøyd med denne situasjonen. Selskapet holder derfor på med å bygge om IIS fra bunnen av.

Senior visepresident med ansvar for Windows Server-utvikling, Bob Muglia, sier til News.com at en omdesignet utgave av IIS vil lanseres sammen med Longhorn Server i 2007. Den viktigste endringen skal være at serveren gjøres modulbasert, slik at administratoren kan velge å kjøre kun de komponentene man virkelig har behov for. Dette kan forbedre ytelsen til serveren i tillegg til at angrepsflaten kan reduseres.

Det skal også gjøres mulig å kjøre applikasjoner inne i webserveren, ved hjelp av en plug-in-arkitektur.

- Ved å gjøre dette, blir vi svært konkurransedyktig i forhold til Apache, mener Muglia.

Apache finnes til en lang rekke operativsystemer, inkludert Windows, men benyttes svært ofte sammen med Linux, ikke minst i såkalte LAMP-konfigurasjoner (Linux, Apache, MySQL, Perl/PHP/Python).

- De tre områdene hvor Linux er sterkest, er innen webhosting, sikkerhet og høyytelses databehandling. Det vi klart er svakest på, er hosting, sier Muglia.

Det ventes også at IIS 7, som neste utgave trolig vil hete, vil forene ASP.NET med serveren, slik at alle konseptene vil være en integrert del av IIS i stedet for å være en ISAPI-utvidelse av serveren.

Det er lite som tyder på at IIS 7 vil bli tilgjengelig eldre utgaver av Windows.

Til toppen