Microsoft klargjør angrep på Google Earth

Microsoft klargjør i sommer en tjeneste for visning av satellittbilder, tilsvarende Google Earth. Resultatet kan bli imponerende.

Microsoft klargjør i sommer en tjeneste for visning av satellittbilder, tilsvarende Google Earth. Resultatet kan bli imponerende.

digi.no skrev nylig om Google Earth, et program for Windows, og etter hvert også Mac, som gjør det enkelt å surfe virtuelt rundt på jordkloden ved hjelp av satellittbilder og store mengder tilleggsinformasjon. digi.no har tidligere også omtalt Nasas World Wind, et tilsvarende program fra romfartsorganisasjonen. Begge programmene og bruken av disse er i utgangspunktet gratis.

Googles argeste konkurrent på svært mange områder, er akkurat nå Microsoft. Sistnevnte ønsker ikke å gi Google muligheten til å få dominere på så mange områder innen webbaserte tjenester, som selskapet gjør i dag. Derfor lanserer Microsoft egne alternativer til tjenestene som tilbys fra Google. For forbrukere er dette i utgangspunktet glimrende, siden konkurransen vil presse fram enda bedre tjenester.

De fleste som har prøvd for eksempel Google Earth, har latt seg imponere over mulighetene, selv om enda mer er tilgjengelig gjennom betalingsversjonene av programvaren.

    Les også:

Det har en stund vært kjent at Microsoft skulle lansere noe tilsvarende, men da trolig som en tjeneste, MSN Virtual Earth, som gjøres tilgjengelig gjennom nettleseren til brukeren, i hvert fall Internet Explorer. En del detaljer har dog dukket opp i det siste. Dette inkluderer avtalen om satellittbildene som skal brukes i programmet.

Microsoft har tegnet en femårsavtale med Orbimage om bruk av sistnevntes oppdaterte bibliotek med satellittbilder fra hele jorden. Orbimage har for tiden to satellitter i drift, OrbView-2 og OrbView-3, som kontinuerlig fotograferer jorden. Nesten alle områder skal kunne dekkes, og oppløsningen i fargefotografiene er på fire meter, mens sort/hvitt-bildene (panchromatic) har en oppløsning på én meter. OrbView-3 kan fotografere opptil 210.000 kvadratkilometer om dagen med den høyeste oppløsningen. Selskapet vil dessuten sette i drift en tredje satellitt, OrbView-5, i løpet av 18 til 24 måneder. Denne skal kunne dekke et område på inntil 700.000 kvadratkilometer om dagen med en oppløsning på 0,41 meter.

Men også dagens OrbView-3-satellitt skal kunne måle, kartlegge og overvåke objekter som er mindre enn biler og skille mellom tusenvis av former for arealanvendelse ved hjelp av spektralanalyse. Satellitten støtter også områder som miljøovervåking, byplanlegging, ressursadministrering og forsvarsplanlegging. Siden den ble sendt opp, har den fotografert mer enn 10 millioner kvadratkilometer, noe som skal dekke de fleste av verdens hovedsteder, flyplasser og andre interessante områder.

MSN Virtual Earth skal ifølge Orbimage bli lansert allerede denne sommeren, og skal gi brukerne muligheten til å søke ved hjelp av kombinasjoner av kart, flyfoto, fotografier, konsument- og forretningskataloger, samt vurderinger og omtaler. I tillegg skal brukerne selv kunne bidra med egenprodusert informasjon om lokale steder.

Mange av bildene i storbyene skal være tatt med 45 grader vinkel, slik at bygningene trer fram på en mer gjenkjennelig måte enn rett ovenfra.

Bildene nedenfra er hentet fra Microsofts nettsted og viser blant annet et slikt 45-graders bilde, samt et utsnytt fra en visning i Internet Explorer med søkeresultater lagt oppå et satellittbilde.

Til toppen