Microsoft klargjør P2P-basert lagringssystem

Microsoft er i ferd med å utvikle et selvhelbredende lagringssystem for store og relativt statiske datamengder.

BitVault er navnet på en innholdsadresserbar oppbevaringsplattform for store mengder med referansedata. Dette er informasjon som sjelden endres, men som må oppbevares og være tilgjengelig over lang tid.

BitVault tar i bruk P2P-teknologi (peer-to-peer) for selvadministrasjon og selvhelbreding og benytter "massively parallel repair" for å redusere sårbarhetsvinduet ved tap av data.

BitVault har inntil nylig Microsoft Research’ ansvar, men teknologien er nå blitt flyttet videre til selskapet produktgrupper, skriver Microsoft Watch. Målet er nå å kommersialisere teknologien. Ifølge kilder Microsoft Watch har vært i kontakt med, er det Microsofts Cluster, File System og Storage-grupper som nå skal lede prosjektet videre.

Microsoft har som mål å utvikle BitVault til å bli en ny, distribuert lagringsmotor som på en billig måte skal kunne lagre og håndtere petabytes med informasjon. Målet er å kunne tilby det første kommersielle produktet innen to år.

Ifølge undersøkelser gjort av The Enterprise Storage Group, var mer enn halvparten av dataene nordamerikanske bedrifter lagret i 2005 referansedata. Dette inkluderer bilder av sjekker, elektroniske fakturaer, e-postmeldinger, offentlige skjemaer, medisinske data og mye annet. Den andre halvparten av datamengden er data som stadig endres, for eksempel databaser og e-handelinformasjon.

Ifølge Microsoft Watch søker Microsoft et lagringskonsept som er adresserbart i forhold til innholdet, i stedet for henhold til hvor dataene er lagret. Dette kalles også for assosiativ lagring.

BitVault baseres rundt et konsept som kalles "smart brick". Ifølge Microsoft Watch er dette det samme som en strippet PC med store harddisker. BitVault skal kunne skalere fra én eneste av disse "mursteinene" til ti-tusenvis av slike enheter. Microsoft mener at slike smarte mursteiner vil bli hyllevarekomponenter på samme måte som PC-er er i dag.

Microsoft Research beskriver BitVault med flere detaljer i et dokument tilgjengelig på denne siden.

Til toppen