Microsoft kobler NT i spann

Microsoft sniklanserer i det stille en viktig del fra den kommende Windows 2000. Du kan nå laste ned et gratis tillegg som lar opp til 32 NT-servere dele på de samme jobbene.

Microsoft sniklanserer i det stille en viktig del fra den kommende Windows 2000. Du kan nå laste ned et gratis tillegg som lar opp til 32 NT-servere dele på de samme jobbene.

I kampen mot Unix og andre operativsystem, har Microsoft gått til et forhåndsangrep. Eiere av Windows NT Enterprise, den dyreste versjonen av NT-server, kan nå gratis laste ned et tillegg som lar NT-servere del på jobber. (Se lenke i høyre marg)

Dermed kan datasjefer koble sammen sine NT-servere over TCP/IP-nettverk og la dem dele på jobbene, noe som gir større fleksibilitet til å ta unna belastningstopper på forskjellige applikasjoner. Fungerer løsningen som Microsoft lover, blir det i mange tilfeller mye enklere å utvide kapasiteten. I stedet for å kjøpe en ny og kraftigere server, kan datasjefer koble til flere servere etter behov.

Sniklanseringen kan ha sammenheng med at Windows 2000 er utsatt til sent i år, og den nesten epidemiske veksten til gratis-operativsystemet Linux.

Arbeidsfordeling har vært en av de viktigste fordelene til Unix. Mens Windows NT hittil bare har hatt såkalt fail-over mulighet mellom to servere (hvis den ene serveren feiler, tar backupen over), har forskjellige Unix-servere tilbudt arbeidsdeling i mange år.

Arbeidsfordeling gir langt bedre driftsstabilitet, for hvis en server faller ned fordeler de andre serverene som er koblet sammen i klyngen over arbeidet uten at brukerne merker noe. Det nye NT-tillegget lar opp til 32 sammenkoblede NT-servere fremstå som en stor server med en felles IP-adresse.

Arbeidsfordelingen (load-balancing) har vært i salg som spesialprodukter. I august 1998 i fjor kjøpte Microsoft Valence Research og deres Convoy Cluster-teknologi. Arbeidsdeling skulle dukke opp først i Windows 2000 (tidligere Windows NT 5.0), men ble altså sniklansert av Microsoft på mandag under navnet Windows NT Load Balancing Service (WLBS).

Til å begynne med vil WLBS være mest nyttig for store internett og intranett-systemer, men muligheten kan også brukes for andre typer applikasjoner som databaser og andre applikasjoner når disse skrives om for å bruke WLBS, forteller Microsoft Sverige.

Til toppen