Microsoft kopierer stormaskinens fordeler

Microsoft starter snart salget av Virtual Server, et produkt som etteraper sikkerheten stormaskiner gir.

Microsoft starter snart salget av Virtual Server, et produkt som etteraper sikkerheten stormaskiner gir.

I utgangspunktet høres det bare fordyrene ut, men å kjøre flere operativsystemer i parallell på en kraftig servere en gammel teknikk Microsoft nå kopiere. IBMs stormaskiner har gjort dette lenge og RISC-servere har fulgt etter, for parallelle operativsystem øker sikkerheten.

Teknikken kalles partisjonering og lar driftssjefer fordele risikoen utover virutelle servere, selv om han egentlig bare har en fysisk boks. Fordelen er at når en applikasjon havarerer og river med seg operativsystemet, følger ikke alle andre applikasjoner som ruller på serveren med.

Man kan på denne måten for eksempel kjøre to epost-servere i parallell. Feiler den ene, byttes brukerne automatisk over til den andre, og fortsetter, om enn litt tregere inntil den første igjen er opp og står.

Den andre fordelen med partisjonering er at man kan utnytte maskinparken bedre. Analyser viser at fordi man må ta høyde for belastningstopper, er i snitt ofte ikke mer enn 30 av prosessorytelsen i bruk.

Samler man flere applikasjoner på en server gjennom virtualisering, kan de dele den samme nødkapasisten, noe som kutter maskinvarekostandene betraktelig. Dette har vært en av drivkreftene i den gigantiske server-konsolideringen EDB nå gjør etter at selskapet over Telenors IT-drift og over 4000 enkelt-server.

Microsoft er nå - etter flere og lange forsinkelser - endelig ferdig med Virtual Server 2005 og lover å starte salget 1. oktober.

En annen mulighet Virtual Server også gir er at man kan kjøre forskjellige versjoner av Windows Server samtidig, noe som gir større frihet.

Virtual Server skal selges i to versjoner - en standard versjon for opp til fire prosessor-servere som koster 500 dollar og en versjon som skalerer opp til 32 prosessorer som koster 1000 dollar.

Til toppen