Microsoft krever lisens på Kerberos-dokumentasjon

Informasjon om Windows-implementeringen av det frie feltet i Kerberos er underlagt lisensplikt. Slashdot har brutt lisensen ved selv å legge ut dokumentet.

På sitt nettsted har Microsoft lagt ut full dokumentasjon om hvordan det såkalte frie feltet i autentiseringsprotokollen Kerberos er implementert i Windows 2000. Dokumentet er formatert som et pdf-dokument, det vil si at det kan leses med gratisprogrammet Adobe Acrobat. (Den nøyaktige adressen er gjengitt her: Microsoft - Nettadresser for sikkerhetsproblemer.)

Men det du laster er ikke selve dokumentet på rundt 60 kB. Det er en selvutpakkende fil kalt kerbspec.exe, på over 120 kB. Når du kjører denne filen, utløses en installasjonsprosess der du må godta Microsofts lisensbetingelser før dokumentet lagres lokalt på din disk.

Det er disse lisensbetingelsene som Slashdot.org anklages for å ha brutt. Vanlig praksis i åpen kildekodemiljøet er at denne formen for dokumentasjon ikke underlegges lisensbestemmelser.

Microsofts framgangsmåte gjør at selskapet både kan berope seg å offentliggjøre dokumentasjonen, og anklage andre for å spre den ulovlig. Dokumentet innledes med denne advarselen: "Please review this Specification copy only if you licensed and downloaded it from Microsoft Corporation's website; if you did not, please destroy this copy." (Vennligst les dette eksemplaret av spesifikasjonen bare hvis den er lisensiert og nedlastet fra Microsofts nettsted. Hvis ikke, vær så vennlig å slette det.")

Microsofts måte å legge ut dokumentasjonen på, og tillempingen av det frie feltet i autentiseringsprotokollen Kerberos, har fått de som styrer protokollen på vegne av standardiseringsorganet IETF til å vurdere å gjøre om spesifikasjonen slik at Microsofts implementering bryter med standarden.

Les mer om autentiseringsprotokollen Kerberos:
Ny Kerberos-spesifikasjon kan ødelegge for Microsoft
Microsoft kan ikke unnskyldes
Microsoft avviser kontant Schneiers Kerberos-kritikk
Mener Microsoft ødelegger for Kerberos
Microsoft: - Windows 2000 er kompatibel med Kerberos-protokollen
Vellykket Windows 2000-lansering i Norge
Microsoft slår tilbake mot Novell
Solaris gratis for nesten alle
Til toppen