Microsoft kritiserer ISO og Sun

Microsoft anklager nå Sun Microsystems og ISOs tekniske komite for å holde tilbake viktig korrespondanse i Suns prosess for å standardisere Java.

Microsoft anklager nå Sun Microsystems og ISOs tekniske komite for å holde tilbake viktig korrespondanse i Suns prosess for å standardisere Java.

- Den totale mangel på åpenhet er stikk i strid med prinsippene om en åpen standardisderingsprosess, sier Charles Fitzgerald hos Microsoft til Info World Electric Han sikter til kommentarene Sun nå har fått oversent fra ISOs tekniske komite, JIT. Denne komiteen gav sine innstillinger til Suns forespørsel om å få legge frem Java som en Publicly Available Specification,PAS, for ISO.

Fra American National Standards Institute, USAs standardiseringsinstitutt uttaler de at full åpenhet ikke alltid er påkrevet.

- Noen dokumenter er bare tilgjengelige for de involverte partene, sier Lisa Rajchel i ISOS JTC-sekretæriat. I denne prosessen er det meningen at selve avstemmingen og kommentarene Sun nå har 60 dager på seg til å bringe løsninger på, skal holdes hemmelige for alle andre enn de involverte parter. Noe som bl.a. gjør at Microsoft ikke har tilgang på kommentarene.

- Det er ingen formell prosess for åpenhet i noe Sun har gjort med Java, sier John Rymer i Giga Information Group, et markedsundersøkelsesfirma.

- Hvordan kan noen organisasjon som prøver å lage en standard gjøre det ved å ekskludere verdens største programvarefirma?

- Dette kan egentlig sees som et standardiseringsforsøk fra en gruppe leverandører som har gått sammen i felles frykt og uvilje mot Microsoft, sier han.

JavaSoft på sin side sier at bestemmelsen om kommentarene skal publiseres eller ikke, hviler på ISO.

- Vi er enige med Microsoft. Vi ville likt å se stemmene, kommentarene og responsen postert sålenge det ikke fortyrrer prosessen, sier George Paoli i JavaSoft.

- Microsoft tror det foregår mer enn det gjør, og selv om dette er ISOs ansvarsområde, vil vi oppmuntre til større åpenhet, avslutter han.

Til toppen