BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft kupper Java

Lekkasjer i amerikansk presse forteller at Microsoft onsdag 11. mars kommer til å lansere Java-verktøyet Visual J++ 6.0, med spesielle tilpasninger til Windows-systemene. Applikasjoner utviklet i verktøyet er ikke plattformuavhengig, men skal støtte Mac OS-plattformen.

Eirik Rossen
11. mars 1998 - 10:09

Det antas i meldingene at disse tilpasningene vil gjøre det vanskelig for applikasjoner utviklet i Visual J++ 6.0 å bli kjørt på andre plattformer enn Windows. Følgelig oppfattes Microsofts nye utviklingsverktøy som et redskap for å sabotere det bærende prinsippet i Java, som er å bruke ett utviklingsspråk til alle plattformer, samt fortsette å binde til Windows utviklere som foretrekker Java framfor C++.

En vesentlig utvidelse av Visual J++ er tilgangen til Windows Foundation Classes, et sett klassebibliotek som gir utviklerne enklere tilgang til spesielle ressurser innen Windows.

Ifølge News.Com kan man også forvente et klassesett for å utnytte ressursene i BackOffice ved utvikling av Java-basert tjener-programvare. Visual J++ skal dessuten orienteres mot Microsofts objektmodell COM+ (Component Model Architecture).

Ifølge San Jose Mercury News har utviklere som fikk Visual J++ presentert på et lukket seminar i forrige uke, fortalt at Microsoft har tilført sin Java to nye nøkkelord, og skrevet om Java virtuell maskin for Windows for å håndtere disse nøkkelordene. Overfor andre medier har Microsoft-talspersoner verken bekreftet eller benektet denne opplysningen.

Blant de talentene som nå arbeider med Java for Microsoft, er Anders Hejlsberg, mannen bak Borlands legendariske utviklerpakker Turbo Pascal og Delphi. Hejlsbergs overgang til Microsoft ble ordnet i 1997, etter et forlik med Borland som anklaget Microsoft for systematisk å tømme Borland for utviklingstalent. Microsoft kapret også Borlands sentrale markedsfører Paul Gross.

I forbindelse med den offisielle lanseringen av Visual J++, ventes det at Apple Computer vil uttrykke sin støtte, som kvittering for Microsofts 150 millioner dollar store kapitalinnsprøyting i fjor. Ifølge Associated Press kan dette være et tegn på tilpasninger i Visual J++ slik at applikasjoner derfra også kan kjøre på Mac.

Talsmenn for Sun har gått kraftig ut mot Microsofts Windows-tilpassede Java, blant annet med uttrykk som "kapring".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.