BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft kutter evige lisenser

Microsoft er i ferd med å endre lisensreglene for sine store kunder. Endringene vil gjøre det svært dyrt og vanskelig å si opp avtalene med Microsoft.

9. mai 2001 - 07:16

Amerikanske analytikere advarer nå store IT-brukere mot Microsofts kommende lisensregel-endringer. Endringene er ikke offentliggjort, men Microsoft har orientert mange storkunder. Lekkasjer til både Gartner Group og meglerhuset UBS Warburg røper at Microsoft skal kutte ut dagens evige lisenser, skriver Cnet.

- Vi holder på å utarbeide nye lisensordninger for de nye kundene våre, de er ferdige mot slutten av uken, forteller Kristin Innvær Wåle, informasjonssjef hos Microsoft Norge. Vi snakker med kunder og partnere om endringene.

De største kundene til Microsoft kjøper ikke enkeltpakker, men betaler under en såkalt "entreprise agreement". Disse kundene betaler en årlig avgift for å motta oppgraderinger på all Microsoft-programvare, både Windows, Office og alt annet til alle sine brukere og servere.

Sier du opp entreprise-avtalen, stopper oppgraderingene å komme, men du kan bruke programvaren du har, den har du som alle andre kunder kjøpt en evig bruksrett til. Men endringene kutter den evige bruksretten ned til tre år. Sier du opp enterprise-avtalen, vil du måtte kjøpe alle programvaren en gang til, advarer Gartner Group.

Endringene vil gjøre det dyrere og vanskeligere for store bedrifter som vil bremse oppgraderingen av Office og Windows. I følge Microsoft bruker 60 prosent av alle Office-brukere fremdeles Office 95 eller 97.

Telenor, Norges største IT-selskap, sa opp sin entreprise-avtale med Microsoft i februar og unngår derfor å bli rammet av de nye endringene. Telenor har 22.000 ansatte, hvorav de aller fleste er IT-brukere. I tillegg kommer Microsoft-programvare som brukes på deres servere. Les: Telenor sparer på å bremse Office-oppgradering.


- Vi ville ikke ha automatiske oppgraderinger, men velger å oppgradere programvare enkeltvis ut i fra behov, sier Steinar Ostermann, informasjonssjef i Telenor til digitoday.no.

Dette er dårlig butikk for Microsoft som ønsker at flere skal oppgradere til nyere versjoner.

Gartner Group mener at de store kundene kommer først, etterhvert vil Microsoft kutte ut alle evige lisenser og kreve årlig leie av alle sine kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.