Microsoft kutter ut Cisco WLAN

Microsoft skal hive ut alt de har av Cisco WLAN-utstyr og erstatte det med ny teknologi fra ukjente Aruba.

Microsoft skal hive ut alt de har av Cisco WLAN-utstyr og erstatte det med ny teknologi fra ukjente Aruba.

Cisco har vært eneleverandør av WLAN-utstyr til Microsoft siden 1999. Microsofts interne trådløse nett dekker 1,6 millioner kvadratmeter i 281 bygninger fordelt på 83 land, og er dimensjonert med tanke på 25.000 samtidige bruker.

Ifølge en offisiell pressemelding og omtale i amerikanske medier, foretok Microsoft grundige tester av utstyr fra flere leverandører over nesten ett år. Det avgjørende kriteriet skal ha vært teknologi, der Microsoft konstaterte at Aruba kom best ut innen sikkerhet, skalerbarhet, ytelse og kostnader. At valget falt på et forholdsvis ukjent selskap, og ikke på den suverene globale markedsleder Cisco, kom svært overraskende. Microsoft skal nå erstatte alt WLAN-utstyr fra Cisco med utstyr fra Aruba.

Aruba har vært pioner for en WLAN-arkitektur der aksesspunktene gjøres så rimelige og enkle som mulig, mens det bygges mye intelligens inn i spesialiserte svitsjer.

Deres «Wireless Grid Architecture» gjør at aksesspunkter utplasseres etter behov, og svitsjene sørger for at brukere beholder alle tjenester mens de flytter seg fra et aksesspunkt til et annet. Det er ikke behov for å utrede dekningsområder og finjustere aksesspunktenes plassering og rekkevidde. Det er ingen løpende drift av aksesspunktene, bare av svitsjene. Alle sikkerhetsfunksjoner håndteres også gjennom svitsjene. Ifølge Aruba – og nå også Microsoft – betyr dette WLAN som er mer robuste, fleksible, sikrere, og langt billigere å eie.

Microsofts valg av Aruba framfor Cisco kan få store følger for den videre utviklingen av WLAN-standarder, nærmere bestemt standarder for drift og styring av aksesspunkter. En komite innen IETF (kalt «CAPWAP» for «Control and Provisioning of Wireless Access Points») er i ferd med å vurdere to forslag mot hverandre, henholdsvis «Light Weight Access Point Protocol» (LWAPP) fra Cisco-eide Airespace, og «Secure Light Access Point Protocol» (SLAPP) fra de to andre harde konkurrentene innen neste generasjons WLAN-arkitektur, Trapeze og Aruba. Det er sannsynlig at Microsofts avtale med Aruba vil styrke SLAPP mot LWAPP.

Microsoft antas å ville installere 5000 aksesspunkter fra Aruba, i tillegg til svitsjer og annet utstyr. Avtalens verdi er ikke kjent. Aruba-sjef Don LeBeau vil ikke si annet enn at det dreier seg om mange millioner dollar.

Microsoft-avtalen gir Aruba en utmerket referanse for å kapre flere kunder. Det kan også være fristende for Microsoft å utnytte avtalen til å bli deleier i Aruba.

LeBeau bekrefter overfor Wall Street Journal at det foregår diskusjoner om en Microsoft-iinvestering i Aruba.

Ifølge Aruba vant de fram overfor Microsoft også fordi deres løsning innebærer ett felles nett for alle WLAN-tjenester, også IP-telefoni og gjestetilgang til Internett. I forhold til Cisco-nettverket Microsoft har i dag, vil Aruba-nettverket redusere tallet på apparater som må driftes, med to tredeler.

Microsoft satte ut utstyrstestene til flere uavhengige laboratorier, blant dem Iometrix i San Francisco og Interoperability Lab til University of New Hampshire. Det ble utarbeidet måltall for 35 ulike tester.

Til toppen