BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft kverker IE6

Tar endelig livet av forhatt nettleser.

Internet Explorer 6 og dens yngre søsken vil heretter bli automatisk erstattet med nyeste tilgjengelige versjon.
Internet Explorer 6 og dens yngre søsken vil heretter bli automatisk erstattet med nyeste tilgjengelige versjon.
16. des. 2011 - 09:08

Microsoft kom i går med et oppsiktsvekkende blogginnlegg. Selskapet vil heretter sørge for at eldre utgaver av selskapets nettleser, Internet Explorer, automatisk og uten noen form for brukerinteraksjon blir oppgradert til den nyeste versjonen som er tilgjengelig for den aktuelle Windows-versjonen. Det krever dog at automatisk oppdatering er aktivert i Windows Update på maskinen.

I praksis betyr det at Internet Explorer 8 automatisk erstatter IE7 og og IE6 på Windows XP med Service Pack 3 installert, mens brukere av Windows Vista SP2 og Windows 7 flyttes over til Internet Explorer 9. IE9 støttes ikke av Windows XP.

Microsoft skal gradvis ta i bruk denne ordningen i 2012. Selskapet vil i januar starte med kunder i Australia og Brasil, og så skalere det hele til stadig flere land etter hvert.

I tillegg til å påpeke at nyere IE-utgaver skal kunne gi en bedre brukeropplevelse, begrunner Microsoft denne nye ordningen med sikkerhet. De nyere IE-utgavene har en hel del sikkerhetsfunksjonalitet som mangler i de eldre utgavene.

Begrunnelsen for at ordningen ikke er begrenset til IE-versjoner som i dag er virkelig gamle, men at den også vil berøre IE9 på et tidspunkt etter at IE10 har kommet, er at Microsoft tror at brukerne synes alle varslene om sikkerhetsoppdateringer bare er forstyrrende og irriterende, og at det er bedre at systemet tar seg av slikt på egenhånd.

Microsofts Ryan Gavin viser i den sammenheng til et innlegg skrevet av styrelederen av Mozilla Foundation, Mitchelle Baker, som beskriver dette som «update fatigue».

Det Microsoft gjør nå, er noe webutviklere har bedt om i flere år. Særlig den mer enn ti år gamle IE6 er forhatt, og mange nettsteder har rett og slett sluttet å støtte den, siden den krever så mye merarbeid. Men også de nyeste IE7 og IE8 henger betydelig etter dagens utvikling. Det er først med IE10 at Internet Explorer vil være på høyde med de øvrige nettleserne når det gjelder webstandardstøtte.

Andelen som bruker IE6 i Norge er den laveste i verden. Ifølge denne oversikten, som er basert på tall fra Net Applications, er andelen på 0,2 prosent. Deretter følger de øvrige, nordiske landene med 0,4 til 0,5 prosent andel,

Verst er situasjonen i Kina, hvor 27,9 prosent benytter IE6. Også i land som Sør-Korea, India og Japan er det forholdsvis høy IE6-andel – 6 til 9 prosent. Noe av årsaken til dette er at blant annet nettbanker og offentlige nettjenester i noen av disse landene kun har fungert sammen med IE6.

I Norge ble det i februar 2009 opprettet en uformell kampanje mot IE6. I måneden før hadde Finn.no, ett av de mest besøkte nettstedene i Norge, registrert en IE6-andel på 17 prosent. Mange av de etablerte nettstedene, inkludert det du besøker nå, la inn et felt på sidene som bare ble vist til brukere av IE6 og eldre. Der ble de anbefalt om å ta i bruk en nyere nettleser. Om det er som er årsaken til at IE6-andelen i Norge er så lav, vites ikke. Men mens kampanjen stod på, kunne i alle fall digi.no registrere en betydelig nedgang i IE6-bruken.

Microsoft sammenligner IE6 med (den gang) ni år gammel melk. <i>Bilde: Microsoft</i>
Microsoft sammenligner IE6 med (den gang) ni år gammel melk. Bilde: Microsoft

Også Microsoft kom etter hvert på banen med kampanjer for å få kundene til å bytte ut IE6, som selskapet sammenlignet med illeluktende, gammel melk.

Virksomheter

I Norge er det i praksis ingen privatpersoner som har behov for å benytte IE6, men en del bedrifter og organisasjoner har interne webløsninger som er tilpasset den gamle nettleseren og intet annet. Den nye ordningen fra Microsoft vil sannsynligvis ikke påvirke disse.

For det første så vil ikke autooppgradering-mekanismen endre noe ved Microsofts support-livssyklus for nettleseren. IE6 vil støttes så lenge Windows XP støttes, IE7 vil støttes så lenge Windows Vista støttes også videre.

Virksomheter som benytter sentrale administrasjonsløsninger som WSUS (Windows Server Update Services), vil ikke måtte gjøre noe for å hindre at Internet Explorer automatisk oppdateres. Microsoft tilbyr også verktøy som blokkerer den automatiske oppgraderingen. Men dette må aktivt tas i bruk av pc-brukeren. Dette er omtalt i dette blogginnlegget.

Framtidige IE-versjoner vil inkludere en valgmulighet i selve produktet som gjør at brukeren kan melde seg ut av ordningen for automatisk oppgradering av Internet Explorer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.