Microsoft lager web-Skype

Her er beviset.

Trolig vil Skype i framtiden kunne brukes direkte i nettlesere som Internet Explorer.
Trolig vil Skype i framtiden kunne brukes direkte i nettlesere som Internet Explorer.

Her er beviset.

Microsoft kjøpte i fjor den mye brukte internettbaserte telefoni- og meldingstjenesten Skype for 8,5 milliarder dollar. Nå ser det ut til at Microsoft gjøre tjenesten enda mer tilgjengelig.

Fra før kan Skype brukes ved hjelp av egen klientprogramvare på enheter med Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Symbian og Windows Phone. Men nå skal selskapet lage en utgave som kan kjøres direkte i nettlesere – sannsynligvis uten å bruke noen form for plugin-teknologi.

I fire stillingsannonser (1, 2, 3, 4) ved Microsofts kontorer i Praha og London – først omtalt av WPSauce, går det klart fram at Microsoft vil bringe Skype-opplevelsen til weben.

I to av annonsene søkes det etter programvareutviklere, mens det i de to andre søkes etter utviklere med ansvar for testing.

Blant de viktigste kravene til programvareutviklerne, er reell erfaring med utvikling av HTML5-baserte brukergrensesnitt, inkludert omfattende interaksjon basert på JavaScript. Men også erfaring med C#, Java eller C++ anses som en viktig fordel.

Microsoft IE-versjoner for enheter med Metro-grensesnitt støtter ikke plugins. En webløsning av Skype må derfor baseres på åpne webstandarder og gjøres så tilgjengelig over hodet. Det er i Microsofts interesse at enda flere tar i bruk Skype.

Nøyaktig hvordan Microsoft vil løse dette, og innenfor hvilken tidshorisont, er ukjent.

Microsoft er på ingen måte alene om å jobbe med slik teknologi. Åpen kildekode-prosjektet WebRTC (Real Time Communication), er igangsatt av Google. Den JavaScript-baserte løsningen planlegges å gjøres til en W3C-standard, et arbeid som er godt i gang, med støtte fra blant annet Ericsson, Cisco, Opera og Mozilla. Andre deler av teknologien spesifiseres innen IETF.

En viss støtte for WebRTC er allerede tilgjengelig i testutgaver av Google Chrome. Planen er å inkludere WebRTC-støtte i en stabil Chrome-utgave senere i år.

Mozilla demonstrerte for noen uker tilbake en spesiell Firefox-versjon med WebRTC-støtte, med planer om å inkludere denne støtten i en Nightly-utgave innen utgangen av kvartalet. En video av en tilsvarende demonstrasjon finnes her.

Men allerede i fjor presenterte Ericsson en spesiell WebKit-basert nettleser for Ubuntu som støtter WebRTC-basert P2P-video.

Spørsmålet er så om Microsoft vil baserte Skype for web på WebRTC-arbeidet som allerede gjøres, eller gå sine egne veier.

    Les også:

Til toppen