ANALYSER

Microsoft lanserer beta av tjenesteplattform

Lager plattform for levere epost som en tjeneste. Gartner ber kundene teste, men holde litt igjen.

3. mars 2008 - 13:15

Microsoft har lansert en betautgave av serverprogramvare for e-post, lynmeldinger og samspill. Det nye ligger i at dette er en plattform for programvare-som-en-tjeneste (Software as a Service - SaaS). Det skal være snakk om en lukket beta, som foreløpig kun blir tilgjengelig i USA.

Etter hvert vil det komme flere løsninger på denne plattformen, og den er planlagt å være klar en gang i fjerde kvartal i år.

Tidligere har Microsoft hatt et lignende tilbud for kunder med mer enn 5.000 ansatte, men denne løsningen er ment for "mindre" selskaper som har færre enn 5.000 ansatte. Priser har ikke blitt fastsatt ennå.

Analyseselskapet Gartner har sett på SaaS-modellen, og selv om den fortsatt er i en tidlig fase, er ikke Gartner i tvil om at den vil gi dramatiske endringer i hvordan bedrifter kjøper og drifter IT-tjenester de neste fem årene.

Spesielt små- og mellomstore bedrifter forventes å gå over til leverandører som tilbyr sine produkter og tjenester gjennom denne modellen.

Gartner mener Microsoft har gode muligheter til å lykkes med en slik modell, men at de vil slite litt med å overkomme barnesykdommer som alltid kommer ved slike overganger. Analyseselskapet trekker spesielt frem problemstillinger som høytilgjengelighet, nettverkstopologier og fortløpende problemløsning. Microsoft har hatt mye erfaringer med dette fra andre produkter og tjenester, men det blir annerledes å levere det som en driftsleverandør.

Googles nettbaserte kontorapplikasjoner har fortsatt begrenset funksjonalitet sammenlignet med Microsofts lokalt installerte systemer, men Microsoft merker at det skjer mye på denne fronten. Ifølge Yahoo News har Google nå over 500.000 forretningskunder på sin nettbaserte tjeneste Google Apps.

Det er trolig e-postfunksjonaliteten bygd på Googles GMail som har lokket flest over, og trenden er klar. Stadig flere bedrifter vil sette ut håndteringen av e-post til en ekstern leverandør.

- Vi tror at 20 prosent av bedrifts-e-post vil betjenes av en SaaS-modell innen 2012, skriver Gartner i en fersk analyse.

Det er en markant økning fra bare en prosent i 2007.

Gartner anbefaler kunder som vurderer Microsofts SaaS-tilbud å forberede seg, men holde litt igjen:

  • Lag en modell for å evaluere forskjellige SaaS-tilbud for å forberede seg på det forventede rushet av leverandører som kommer på dette feltet over de kommende årene
  • Kjør gjerne pilottester på Microsofts SaaS-løsninger i 2008, men vent med å ta det i bruk før modenheten er demonstrert, noe som trolig tar 12-18 måneder

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.