Microsoft lanserer billig-PC

Etter å ha avvist NC-teknologien som uvesentlig, har nå Microsoft og Intel tatt trusselen på alvor. For å komme Suns lansering av JavaStation tirsdag i forkjøpet, lanserer Microsoft mandag spesifikasjoner for en rimelig PC. Microsofts maskiner skal være billigere og enklere å vedlikeholde enn tradisjonelle PCer, samtidig som investeringer i eksisterende programvare skal ivaretas.

Nok en gang gjør Microsoft en teknologisk helomvending. Tidligere snudde Microsoft på hælen når det gjaldt Internett, nå gjør de tilsvarende med Network Computer'en (NC). For å komme Sun, som lanserer sin NC JavaStation tirsdag, i forkjøpet, introduserer Microsoft mandag sine egne spesifikasjoner for en PC som skal være billigere og enklere å vedlikeholde. Samtidig skal kundenes investeringer i programvare ivaretas. Lanseringen skjer i forbindelse med en Internett utviklerekonferanse Microsoft holder i San Jose i California mandag.

Suns maskiner blir Internett-vennlige alternativer til Wintel (Windows - Intel)-maskiner og kan derfor true Microsofts dominanse i databransjen. Så sent som i mai i år uttalte Bill Gates at NCen ikke ville bli noen trussel mot PCen. Microsoft har fått med seg tungvektere som Intel, Compaq, Dell og Hewlett Packard i støtte for selskapets nye forslag til PC-standard. Forslaget vil inneholde en generell, teknisk definisjon for de nye maskinene, en såkalt referanseplattform.

NCen er i bunn og grunn en diskløs PC og går også under navn som Internett-terminal, tynn klient, lukket PC osv. Poenget med NC-konsepter er at data og programvare ligger på en sentral server, noe som drastisk reduserer oppdaterings- og vedlikeholdskostnadene. Det store problemet for Microsoft er at NCens operativsystem er basert på Java og dermed lukker Microsoft ute. Det er derfor Bill kjemper med nebber og klør mot dette konseptet, og at han lanserer sin egen versjon av NCen - med Microsoft programvare som operativsystem.

;