Microsoft lanserer eget fotoformat

Microsoft lanserer et eget fotoformat som skal konkurrere mot JPEG og integreres i Vista.

Microsoft lanserer et eget fotoformat som skal konkurrere mot JPEG og integreres i Vista.

På sin årlige konferanse for maskinvareutviklere denne uken, WinHEC 2006, presenterte Microsoft et nytt fotoformat som har vært under utvikling i nærmere fire år.

Formatet er døpt WMP for Windows Media Photo. Utviklingen er skjedd i samarbeid med flere partnere, blant dem noen kameraleverandører. Det ble ikke opplyst om hvem disse partnerne er.

I likhet med JPEG er WMP et komprimert format. WMP skal tilby bedre kvalitet, samtidig som filstørrelsen halveres i forhold til JPEG.

Microsofts utviklere har arbeidet mye med komprimeringsalgoritmer for lyd og video de siste årene. Utviklingssjefen for WMP, Bill Crow, sa under sin presentasjon at alt de har lært under disse prosessene, men ikke fikk brukt på grunn av stram timeplan, nå er nedfelt i WMP.

Komprimeringsgraden for vanlig digital fotografering skal kunne økes til 25:1 før det går ut over kvaliteten, sa Crow. Den tilsvarende terskelen for JPEG-komprimering er 12:1. Algoritmen skal ikke være spesielt krevende beregningsmessig, slik at den vil kunne kjøres uten problemer på vanlige forbrukerkameraer.

WMP er spesielt tilpasset for bruk i Microsofts kommende XML-baserte utskriftsformat Metro, nå offisielt kjent som XPS («XML Paper Specification»).

WMP vil bli standardformatet for all fotohåndtering i den kommende utgaven av Windows, kjent som Vista.

En fullstendig spesifikasjon av WMP kan lastes ned fra denne siden på Microsofts nettsted.

Til toppen