Leie ikke eie

Microsoft lanserer «Surface as a service» med utleie av maskinvare og Windows 10

Røper også at Surface-salget har løftet seg kraftig.

Surface Pro 4 ble lansert i fjor høst, og ble møtt med gode anmeldelser. Nå skal Microsoft lansere en ny utleieordning for både nettbrett og operativsystem.
Surface Pro 4 ble lansert i fjor høst, og ble møtt med gode anmeldelser. Nå skal Microsoft lansere en ny utleieordning for både nettbrett og operativsystem. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Røper også at Surface-salget har løftet seg kraftig.

Modellen med å leie kontra eie er ikke ny. I stedet for en stor investering med én gang, kan bedrifter velge å fordelene utgiftene over tid.

Leasing av bil er et kjent eksempel. Leasing av programvare og IT-utstyr er ikke like utbredt, men langt ifra uhørt. Flere virksomheter har spesialisert seg på dette.

I går varslet Microsoft, under en stor partnerkonferanse i Toronto, at de fra høsten av lanserer utleie av Surface-nettbrett til bedriftsmarkedet.

Kunder vil dermed kunne leie inn maskinvaren til en lavere kostnad, enn normal innkjøpspris. Det gjenstår å se hvor fordelaktige betingelsene blir.

«Surface as a Service»

Dette tilbudet blir beskrevet som «Surface as a Service», som muligens kan virke litt forvirrende i kortform. Normalt er jo SaaS forbundet med software-as-a-service.

En annen stor nyhet er tilbud om skybaserte abonnement på Windows 10, gjennom Microsofts partnerprogram Cloud Solution Providers. Med priser som starter på 7 dollar per bruker per måned.

Begge deler er opsjoner som Microsofts partnere skal begynne å tilby over hele verden.

Det siste året har Surface-omsetningen gått fra en milliard dollar årlig til det samme i kvartal, fortalte Yusuf Mehdi, Microsofts direktør for Windows og enheter, i går. Arkivfoto.
Det siste året har Surface-omsetningen gått fra en milliard dollar årlig til det samme i kvartal, fortalte Yusuf Mehdi, Microsofts direktør for Windows og enheter, i går. Arkivfoto. Foto:

Det er sparsomt med detaljer i kunngjøringen. Microsoft Norge kunne i dag heller ikke belyse dette nærmere, men direktør for Windows og enheter, Christian Almskog, sier til digi.no at han antar tilbudet kommer til Norge til høsten.

Ellers røpet Microsoft i går nye detaljer om veksten i antall solgte Surface-maskiner. Den er ganske formidabel.

– Det siste året har Surface-porteføljen økt fra 1 milliard dollar i året i omsetning, til å bli 1 milliard dollar i kvartalet, opplyser selskapet.

De indikerer altså at salget eller omsetningen er firedoblet i denne perioden.

Atea er positive

En av Microsoft Norges største partnere er IT-selskapet Atea.

– Dette er noe vi vurderer, men faktisk også allerede tilbyr gjennom Atea finans i dag, sier norgessjef Michael Jacobs når digi.no ringer.

Da sikter han til leasing av Surface-maskiner til norske virksomheter. Han virker ikke fremmed for at Microsoft-ordningen er noe de skal innføre, selv om heller ikke han har rukket å sette seg inn i tilbudet.

– Vi ser at etterspørselen etter å få utstyr til abonnementskost øker. Det å bare kunne betale en månedspris for alt inkludert, det kan være Windows, Surface, Office 365 og så videre, tror jeg kan være en bra greie, fortsetter Jacobs, som før han gikk til Atea var toppsjef i Microsoft Norge.

– Fleksibelt med 30 dagers oppsigelse

Ifølge ham er en slik "programmatisk tilnærming" til innkjøp bare positivt.

Når det gjelder Cloud Solutions Provider-initiativet, så ble det lansert for et år eller to siden.

– Det er noe vi benytter blant annet for Office 365 og Azure. Jeg antar at Microsoft nå legger inn også Windows 10 i det samme programmer. Da kan du velge å betale månedsabonnement fremfor en up front-fee. Dette er noe kunden kan si opp med 30 dagers varsel, så det er veldig fleksibelt, avslutter Jacobs.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen