OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Microsoft lanserer verktøy for å gjenopprette slettede filer

Nytt kommandolinjebasert verktøy kan lastes ned fra Microsoft Store.

Windows File Recovery er Microsofts eget verktøy for å gjenopprette filer du har slettet ved et uhell.
Windows File Recovery er Microsofts eget verktøy for å gjenopprette filer du har slettet ved et uhell. Skjermbilde: Microsoft
29. juni 2020 - 13:05

Microsoft har lansert et nytt verktøy for å gjenopprette filer du har slettet ved en feil, eventuelt filer som har blitt borte fordi du har fjernet innholdet på disken – eller filer som av en eller annen grunn har blitt ødelagt. Det skriver Thurrott.com.

Verktøyet kalles Windows File Recovery, og krever Windows 10 versjon 2004 eller nyere. Det er et kommandolinjebasert verktøy som lastes ned fra Microsoft Store

Ifølge Microsoft kan Windows File Recovery brukes til å gjenopprette filer fra både harddisker, SSD-er, USB-minneminner og minnekort, og støtter både NTFS, FAT, exFAT og ReFS. 

Verktøyet fungerer i tre ulike moduser: Default mode, Segment mode eller Signature mode. Default mode bruker MFT (Master File Table) til å finne igjen tapte filer, men krever at både MFT og filsegmenter (File Record Segments, FRS) er intakte. Hvis det ikke er tilfelle, kan du bruke Segment mode. Segmenter er en samling filinformasjon som filsystemet NTFS lagrer i MFT, som for eksempel navn, dato, filstørrelse og filtype.

Windows File Recovery kjøres fra kommandolinjen. <i>Skjermbilde:  Microsoft</i>
Windows File Recovery kjøres fra kommandolinjen. Skjermbilde:  Microsoft

Den siste modusen, Signature mode, brukes når bare en liten del av dataene som skal gjenopprettes er tilgjengelig, og er også den modusen du må bruke hvis du vil gjenopprette data fra en ekstern enhet – som en USB-disk. Det er også den eneste modusen som støtter andre filsystemer enn NTFS. Signature mode leter etter bestemte filtyper, og fungerer ikke på veldig små filer.

Blant filtypene som kan gjenopprettes med Signature mode er blant annet Office-formatene, PDF, bildeformater som PNG og JPG, samt lyd- og videoformater som MP3, MP4 og MOV og MPG. 

I Segment mode brukes MFT (Master File Table) og FRS (File Record Segment) til å finne igjen slettede filer. <i>Skjermbilde:  Microsoft</i>
I Segment mode brukes MFT (Master File Table) og FRS (File Record Segment) til å finne igjen slettede filer. Skjermbilde:  Microsoft

Windows File Recovery kan lagre gjenopprettede filer til en annen disk, slik at du ikke risikerer å overskrive noe på den disken du gjenoppretter fra. Du finner mer informasjon om Windows File Recovery og hvordan det brukes her.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.