Microsoft lanserer Windows Server 2003

Etter tre år med koding, går Microsoft nå til nytt motangrep mot Linux.

Etter tre år med koding, går Microsoft nå til nytt motangrep mot Linux.

Microsoft bytter nå ut et av sine eldste produkter. Senere denne uken lanserer Microsoft Windows Server 2003 i USA og bytter dermed endelig et produkt som heter noe med 2000. digi.no dekker naturligvis den norske lanseringen førstkommende torsdag. Da vil pakken være i salg, for Microsoft lager ikke norske versjoner av sine server-operativsystemer.

I mellomtiden har Microsoft lansert Windows XP, men dette er Windows-versjoner kun for PC-er.

Lanseringen av Windows Server 2003 blir grunnstenen som må på plass før Microsoft kan lansere og selge en rekke andre produkter. I løpet av året kommer det en ny versjon av databasen SQL Server, e-postserveren Exchange og Office 2003.

Tidligere har Mark Tennant, Microsofts server-markedssjef, fortalt at det kommer hele syv forskjellige versjoner utgaver av Windows Server 2003, hvorav seks vil bli tilgjengelige i april.

  • Windows Server 2003 Standard Edition - standardutgaven for bruk i mindre (i amerikansk målestokk) selskaper og avdelingskontorer.

  • Windows Server 2003 Enterprise Edition - erstatter dagens Advanced Server og er tilpasset bruk i mellomstore til store organisasjoner.

  • Windows Server 2003 Datacenter Edition - for tunge databaseapplikasjoner.

  • Windows Server 2003 Web Edition - en forenklet utgave av operativsystemet som vil bli solgt som en del av en pakkeløsning.

  • Windows Server 2003 Datacenter Edition 64-bit 32 way - 64-bitsutgave av Datacenter-utgaven med støtte for servere med inntil 32 prosessorer.

  • Windows Server 2003 Datacenter Edition 64-bit 64 way - 64-bitsutgave av Datacenter-utgaven med støtte for servere med inntil 64 prosessorer.

  • Windows Small Business Server 2003 - vil først komme i løpet av sommeren.

70 prosent av utviklingstiden brukt på Windows Server 2003 skal ha gått med til forenkling, forbedring av sikkerheten og justeringer. En av nyhetene er at ikke-essensielle tjenester nå i utgangspunktet være skrudd av. Mange har nemlig reagert på at standardinnstillingen i Windows 2000 gjør at webserveren IIS starter opp, selv om maskinen bare er ment å tilby fil- og skrivertjenester.

Windows Server 2003 skal gjøre to ting for Microsoft - det viktigste er å spise markedsandeler fra de tyngre Unix-systemene. Sammen med alle produsentene av Intel-baserte servere skal Microsoft spise seg oppover i markedet - her er marginene høyere. Dette markedet eier i dag Sun, HP og IBM.

Den andre er å angripe den største enkeltkonkurrenten - Linux - hardere. Ifølge tall fra IDC er det installert Windows på 60,2 prosent av alle server som ble solgt i fjerde kvartal 2002. Forskjellige Unix-versjoner tok 14,7 prosent og Linux 14 prosent.

Et av de viktigste våpnene i kampen mot de tyngre konkurrentene er de nye mulighetene Windows Server 2003 gir for fildeling over nettverk og flere servere. Microsoft hevder også å ha forbedret sikkerheten på en rekke punkter.
Her kan du lese mer om dette.

At Microsoft og etter hvert andre leverandører lager produkter som henger sammen er ikke noe nytt, men Windows Server 2003 binder for første gang server og Office-produktene til Microsoft sammen. For sammen med Office 2003 lanserer Microsoft Sharepoint, et system som lar ansatte opprette nettsider (portaler) for å dele og samarbeide. Men bruken av Sharepoint krever at du bruker Windows Server 2003.

Til toppen