BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft låser Linux ute

Stiller nye krav til Windows 8-maskiner. Disse vil både glede og forarge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. jan. 2012 - 10:35

Microsoft kom i desember med oppdaterte system- og maskinvarekrav for at datamaskiner skal kunne utstyres med Windows 8-logo.

Noe av det som er verdt å seg er kravene knyttet til UEFI Secure Boot. Når denne delen av oppstartsteknologien UEFI er aktivert, vil bare operativsystemer signert med en gitt kryptografisk nøkkel kunne startes opp på maskinen. Det var i fjor høst mye usikkerhet rundt hvordan Microsoft og pc-leverandørene ville implementere dette, samt hvilken betydning dette ville få for blant annet bruk av Linux på slike maskiner.

To modi

I de nye systemkravene har ting blitt langt klarere, og man kan vel si at frykten til kritikerne både har vært begrunnet og ubegrunnet på en gang.

I paragrafene 20 og 21 på side 116 i dokumentet fortelles det om to ulike modi som UEFI Secure Boot kan operere i, «Standard» og «Custom». Standard-modusen innebærer at det kreves at operativsystemet er signert med en nøkkel som også gjenkjennes av maskinvaren. Custom-modusen er mer fleksibel og gir brukeren blant annet tilgang til å redigere den private nøkkelen og signaturdatabasene til Secure Boot.

ARM

For ARM-baserte enheter som er Windows 8-sertifiserte, kreves det at Secure Boot kun kan operere i Standard-modus. Microsoft tillater ikke at brukeren gis noen form for fleksibilitet knyttet til dette. Det betyr sannsynligvis i praksis at ingen andre operativsystemer enn Windows 8 og nyere får kjøres på disse enhetene.

Dette kan bidra til bedre sikkerhet på enheten, ved at modifiserte utgaver av Windows 8 ikke vil starte. Men er dårlig nytt for brukere som er godt fornøyde med maskinvaren, men ikke med operativsystemet. De kan ikke skifte det ut med et alternativt system.

Microsofts systemkrav for Windows 8 og UEFI Secure Boot.
Microsofts systemkrav for Windows 8 og UEFI Secure Boot. Bilde: Microsoft

x86

For systemer som ikke er ARM-baserte, er situasjonen en helt annen. I systemkravene krever Microsoft nå at brukerne skal ha tilgang til både Custom-modus og ha muligheten til å deaktivere Secure Boot helt. Dette må dog bare kunne gjøres av brukere med fysisk tilgang til systemet, og ikke av programvare under eller etter at de UEFI-baserte oppstartsprosessene kjøres.

Tidligere har representanter for Microsoft sagt at de overlater til den enkelte pc-produsent å avgjøre om brukerne av systemene skal ha tilgang til å deaktivere Secure Boot eller ikke. At Microsoft nå har gjort denne funksjonaliteten obligatorisk for x86-baserte, Windows 8-godkjente maskiner, er et stort skritt i riktig retning.

På samme tid er de nesten helt motsatte kravene for ARM-maskinene et brudd på de tidligere løftene, om at Microsoft med Windows 8 ikke vil legge seg opp i om maskinene leveres med en mulighet til å deaktivere Secure Boot eller ikke.

Hvorfor Microsoft innfører et skille mellom ARM- og x86-baserte maskiner, er ikke oppgitt, men ZDNet presenterer flere mulig forklaringer.

Blant disse mulige forklaringene er den mest interessante kanskje at Microsoft ikke har noen større markedsandel innen det markedet hvor Windows 8 for ARM primært vil brukes, altså nettbrett. Dermed er det mye som skal til før selskapet bli etterforsket for konkurransehemmende virksomhet i denne sammenheng. Apples iPad står i så fall langt foran i køen med en markedsandel på omtrent 70 prosent.

En annen faktor som kan ha betydning er at Microsoft ikke har noen eldre Windows-versjoner som også skal kunne kjøres på de kommende, ARM-baserte maskinene. Derimot ville mange kunder bli misfornøyde dersom de om et år ikke kan kjøpe Windows 8-klare pc-er som fortsatt kan kjøre Windows 7 eller eldre.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.