Microsoft-leder støtter russisk prosessor

Lederen for Microsofts forskningsenhet mener at den russiske Elbrus E2K-prosessoren er et bedre valg enn Intels Merced.

Lederen for Microsofts forskningsenhet mener at den russiske Elbrus E2K-prosessoren er et bedre valg enn Intels Merced.

Elbrus E2K fikk nylig uventet støtte fra Gordon Bell, mannen som leder Microsofts forskningsenhet. Under årets International Symposium on High Performance Computing, presenterte Bell en tabell som viser at Elbrus E2K vil kunne tilby betydelig høyere ytelse en Merced.

Dette skriver britiske The Register.

E2K blir fremstilt ved det Russiske Vitenskapsakademiet. Bell tok utgangspunkt i at E2K har en klokkehastighet på 1200 MHz, 50 prosent høyere enn Merced. Heltalls- og flyttallsytelsen (SPECint95/SPECfp95) til E2K er ifølge Bell 135/350, mens Merced kun greier 45/70.

Bell fortalte også at størrelsen på silisiumbrikken E2K er basert på kun er på 126 kvadratmilimeter. Tilsvarende tall for Merced er 300 kvadratmilimeter. Effektforbruket for E2K og Merced er henholdsvis 35 og 60 watt.

I tillegg fortalte Bell at E2K har en bussbåndbredde på 15 gigabytes per sekund og hurtigminnestørrelser på 64 og 256 kB.

Det ser i det hele tatt ganske ille ut for Merced. Trøsten for Intel må være at Bell ikke tror at systemer basert på E2K kommer på markedet før fjerde kvartal år 2001.

Til toppen