ANALYSER

Microsoft: Linux truer våre marginer

I en melding til USAs kredittilsyn SEC, beskriver Microsoft den stadig større trusselen fra Linux.

6. sep. 2004 - 10:05

Amerikanske selskaper er pålagt å jevnlig levere meldinger til det amerikanske kredittilsynet SEC (Securities and Exchange Commission) der de redegjør for sine finansielle utsikter – såkalte «10-k filings».

Microsoft leverte en slik melding til SEC i slutten av forrige uke. Meldinger vektlegger en rekke negative trekk i utviklingen, og trusler mot selskapets marginer og omsetning.

Det som plager Microsoft mest er at Linux blir stadig mer populær. Selskapet klager også over omsetningssvikt grunnet piratkopiering, og det faktum at stadig færre kunder ser noe poeng i å oppgradere til nye versjoner av Windows og andre Microsoft-produkter.

I meldingen erkjenner Microsoft at Linux vokser raskere enn Windows på serversiden, og at det økende tallet på store Linux-kontrakter – for både servere og klienter, og innen alt fra finansverdenen til det offentlige – kan bidra til å skjerpe denne tendensen.

Slik beskriver Microsoft hvordan Linux truer selskapets finansielle situasjon: «I den utstrekning åpen kildekodeprodukter får større aksept i markedet, kan salget av våre produkter falle, og det kan igjen føre til redusert omsetning og marginer får oss.»

I dette sitatet innrømmer Microsoft indirekte at utviklingsmodellen til åpen kildekode gir store fordeler, fordi utgiftene kan spres: «Våre direkte konkurrenter omfatter selskaper som velger andre forretningsmodeller enn den kommersielle for å utvikle programvare. Det typiske for selskaper som bruker den ikke-kommersielle modellen er at de tar seg nominelt betalt for å levere åpen kildekodeprogramvare, mens de tjener penger på relaterte tjenester og produkter, uten at de må bære de fulle kostnadene for forskning og utvikling av åpen kildekodeprogramvaren.»

Microsoft fastholder at Windows-plattformen har fortrinn overfor Linux, i form av bedre sikkerhet, større produktivitet og generelt sett lavere eierkostnader. Likevel: «Populariseringen av den ikke-kommersielle programvaremodellen fortsetter som betydelig utfordring til vår forretningsmodell, også fordi tilhengerne av åpen kildekode forsøker å overbevise regjeringer verden over å påby åpen kildekode i offentlig anskaffelse av programvareprodukter.»

Der Microsoft har lykkes i å slå tilbake slike forsøk, har årsaken vært betydelige rabatter.

Meldingen peker på at nesten alle store leverandører tilbyr servere ferdig lastet med Linux, og at tallet på Linux-applikasjoner, både kommersielle og ikke-kommersielle, er i rask vekst. OpenOffice.org nevnes som spesiell trussel. Denne kontorpakken er gratis, og leveres også til Windows.

Nest etter Linux, plages Microsoft av piratkopiering.

En tredje faktor som kan true Microsoft i 2005, er at kundene ikke oppgraderer til nye Windows-produkter, fordi de oppfatter ikke at den nye funksjonaliteten er verdt investeringen. Selskapet innrømmer at oppslutningen om nye lisensbetingelser er urovekkende lav, og at mange kunder ser ut til å ville utsette oppgradering i overskuelig framtid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.