JUSS OG SAMFUNN

Microsoft lisensierer stridbare Palm-patenter

Vil unngå søksmål som rammer Apple, RIM, Motorola og andre.

8. okt. 2010 - 14:51

Microsoft har kjøpt lisenser til patentert programvare som i sin tid ble utviklet for Treo, den framgangsrike og avanserte mobiltelefonen til Palm i årene 2001–2008.

Det dreier seg om til sammen 74 patenter, som i dag eies av Acacia Research og Access. Sistnevnte er et japansk selskap som kjøpte PalmSource, utvikleren av operativsystemet til Palm.

Acacia Research ble i 2004 pekt ut som «versting» blant USAs patenttroll, av Electronic Frontier Foundation (EFF) (se artikkelen Aksjon mot lurvete programvarepatenter fra 6. juli 2004).

Acacia prøvde da å hevde et patent på teknologi for mottak og overføring av lyd og video, og truet en rekke små bedrifter og nettsteder, samt kabelselskaper og tilbydere av satellitt-tv.

I dag er Acacias Treo-relaterte patenter, og andre mobilpatenter, involvert i et søksmål som selskapet anla i mars i år mot Apple, Research In Motion (RIM), Samsung, Motorola og andre mobilleverandører.

I en erklæring fra Microsoft, heter det at lisensieringen av patentene til Acacia og Access skaffer dem «sinnsro» og muligheten til å fokusere på å utvikle «fremragende programvare».

Systemet som PalmSource utviklet, PalmOS, er et annet enn WebOS som HP fikk eierretten til da de kjøpte Palm i april i år (kjøpet ble fullført 1. juli).

Microsofts kjøp av Treo-patentene betraktes som et forsøk på å unngå å trekkes med i et stadig økende antall patentsøksmål mellom mobilleverandører.

Oracle har saksøkt Google over Java-implementeringen i Android, Microsoft har saksøkt Motorola, Motorola har saksøkt Apple, og Apple har saksøkt HTC, RIM og Nokia.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.