BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-lobby mot Linux

Det er eksempler verden over på at Microsoft prøver å hindre at offentlige organer bruker Linux og applikasjoner med åpen kildekodelisens.

9. des. 2002 - 09:05

Mens IT-giganter som IBM og Hewlett-Packard ser på Linux og applikasjoner med åpen kildekodelisens som gode alternativer for sine kunder, betrakter Microsoft all programvare under den åpne GPL-lisensen som vederstyggelig. Wall Street Journal mener Microsoft har organisert en verdensomfattende lobby for å kjempe for sitt syn, og særlig presse myndigheter i land der GPL-programvare kan være i ferd med tas i bruk i stor stil i det offentlige.

Microsoft argumenterer med at GPL-programvare, der lisensen krever at brukeren må gjøre fritt tilgjengelig alle endringer de gjør i koden, fratar kommersielle brukere ethvert motiv for å distribuere endringer de måtte ha gjennomført, med den følgen at den teknologiske utviklingen går i stå.

I USA sier en representant for forsvarsdepartementet at hun lot seg presse til å ta med advarsler mot GPL, og til å svekke argumentasjonen for at åpen kildekodeprogramvare er sikre, i en rapport, som følge av henvendelser fra Microsoft.

Formuleringer i et brev fra kongressrepresentanter til Richard Clarke, Bush-regjeringens spesialrådgiver i alt som har med kybersikkerhet å gjøre, bærer preg av Microsofts synspunkter. Det advares mot lisenser som kan ødelegge for kommersiell omsetning av programvare utviklet i det offentlige. En ivrig kongressrepresentant fulgte opp med et eget brev til sine kolleger, der det gjøres klart at advarselen gjelder GPL. Microsoft innrømmet at representanten hadde hatt et "informativt" møte med teknologisjef Craig Mundie.

Det pekes ellers på at i India og Sør-Afrika, to land der myndighetene er spesielt ivrige på IT, har Microsoft vært spesielt aktiv for å dele ut programvare på spesielt gode betingelser til skoler og andre offentlige institusjoner.

Undersøkelsen som Microsoft bestilte fra IDC for å vise at Windows under bestemte forhold er rimeligere i drift enn Linux, betraktes også som en del av lobbyvirksomheten.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.