BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-lobbying til 14,5 millioner

Microsoft Corporation hjemsøkes av stadige antitrustsøksmål. Følgelig overrasker det ingen at selskapet i fjor brukte mer penger enn noen sinne på lobbyvirksomhet overfor USAs føderale myndigheter. Men IBM og Texas Instruments bruker fremdeles mer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mars 1998 - 12:15

Bare i andre halvår i fjor brukte Microsoft (MSFT) 1,2 millioner "lobby-dollar" - over ni millioner kroner - for å påvirke Kongressen og Clinton-administrasjonen. Dette var nesten dobbelt så mye som de 660.000 dollar, vel fem millioner kroner, som selskapet brukte i de seks første månedene av 1997.

Microsofts samlede innsats på lobbying i Washington i fjor var dermed på 1,9 millioner dollar, eller 14,5 millioner kroner, en økning på 67 prosent sammenliknet med 1996.

Tallene, som er samlet inn for Reuters av en kampanjestudiegruppe, er basert på ferske rapporter til den føderale valgkomitéen og Representantenes hus.

Samtidig med at Microsoft satser mer og mer på lobbying, øker selskapet også sin pengebruk overfor føderale politiske kampanjer. Mens Microsoft under 1992-valget brukte usle 39.000 dollar, var beløpet i 1996 vokst til over 243.000 dollar - vel 1,8 millioner kroner. Valgkampanjen for 1998 er knapt i gang, men Microsoft har allerede bidratt med 183.000 dollar til ymse partikomitéer og -kandidater, og dermed ser det ut til at selskapet med letthet overgår pengebruken fra 1996. For årets kampanje har Microsoft bidratt med 104.000 dollar til republikanernes kasse, mens demokratene så langt er tilgodesett med 79.000 dollar.

Like fullt erkjenner Bill Gates og andre Microsoft-sjefer at selskapet i seneste laget har oppdaget behovet for å være representert i Washington. Så er da heller ikke Microsoft bedre enn nummer tre i klassen: IBM og Texas Instruments brukte i fjor henholdsvis 5,2 millioner dollar (nesten 40 millioner kroner) og 2 millioner dollar (ca. 15 millioner kroner) på DC-lobbying.

Bill Gates, USAs rikeste mann, bruker også noen av sine private penger til å kjøpe seg politisk innflytelse - men ikke så mye som mange tror. De siste syv årene har Gates bare brukt i underkant av 200.000 kroner på støtte til politiske kandidater og partier. Ikke overraskende er det lovmakere i Microsofts hjemstat California som har mottatt mesteparten av Gates' pengegaver...

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.