Microsoft-lobbyist inn i regjeringen

Grete Faremo har de siste to årene jobbet mot regjeringer som lobbyist for Microsoft. Nå kan hun havne på innsiden.

Grete Faremo har de siste to årene jobbet mot regjeringer som lobbyist for Microsoft. Nå kan hun havne på innsiden.

Grete Faremo har solid erfaring som statsråd for Arbeiderpartiet, men de siste par årene har hun jobbet for en helt annen stormakt, med hovedkvarter i Redmond, Washington State.

Faremo har brukt sin brede politiske erfaring i arbeidet som lobbyist for Microsoft, først på norsk og så på europeisk plan.

Nå skal hun etter det VG erfarer antagelig bli forsvarsminister.

- Jeg har sagt det før, og jeg kan gjenta at det ikke har vært naturlig for meg å ta noe definitivt farvel med politikken, sier Grete Faremo til VG.

Faremo er blant de "direktørvennene" av Jens Stoltenberg som Fagforbundets leder Jan Davidsen og representantskapet i Oslo Ap nylig advarte mot å gi regjeringsposter.

Faremo har vært direktør for Storebrand. Men for IT-bransjen er det nok Faremos nåværende stilling som gjør at en eventuell ministerpost vil vekke oppsikt. Hun er nemlig "director for law and corporate affairs" i Microsoft.

Det er flere punkter der dette kan tenkes å bli problematisk. For Microsoft har i høy grad interesse av hvordan norsk politikk utformes. Det mest aktuelle er nok den åpne høringen om bruk av åpen kildekode i norsk forvaltning, som nylig ble avsluttet i Moderninseringsminister Morten Andreas Meyers regi.

Det er nye regler under utforming for bruk av åpne formater, standarder og kildekode, som kan skaffe Microsoft store problemer i forvaltningen.

VG skriver at Faremo mest trolig får jobben som forsvarsminister, men Nærings- og Handelsdepartementet nevnes også som en mulighet.

Faremo har jobbet både som justisminister, bistandsminister og olje- og energiminister.

Til toppen