JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-lobbyist inn i regjeringen

Grete Faremo har de siste to årene jobbet mot regjeringer som lobbyist for Microsoft. Nå kan hun havne på innsiden.

14. okt. 2005 - 09:45

Grete Faremo har solid erfaring som statsråd for Arbeiderpartiet, men de siste par årene har hun jobbet for en helt annen stormakt, med hovedkvarter i Redmond, Washington State.

Faremo har brukt sin brede politiske erfaring i arbeidet som lobbyist for Microsoft, først på norsk og så på europeisk plan.

Nå skal hun etter det VG erfarer antagelig bli forsvarsminister.

- Jeg har sagt det før, og jeg kan gjenta at det ikke har vært naturlig for meg å ta noe definitivt farvel med politikken, sier Grete Faremo til VG.

Faremo er blant de "direktørvennene" av Jens Stoltenberg som Fagforbundets leder Jan Davidsen og representantskapet i Oslo Ap nylig advarte mot å gi regjeringsposter.

Faremo har vært direktør for Storebrand. Men for IT-bransjen er det nok Faremos nåværende stilling som gjør at en eventuell ministerpost vil vekke oppsikt. Hun er nemlig "director for law and corporate affairs" i Microsoft.

Det er flere punkter der dette kan tenkes å bli problematisk. For Microsoft har i høy grad interesse av hvordan norsk politikk utformes. Det mest aktuelle er nok den åpne høringen om bruk av åpen kildekode i norsk forvaltning, som nylig ble avsluttet i Moderninseringsminister Morten Andreas Meyers regi.

Det er nye regler under utforming for bruk av åpne formater, standarder og kildekode, som kan skaffe Microsoft store problemer i forvaltningen.

VG skriver at Faremo mest trolig får jobben som forsvarsminister, men Nærings- og Handelsdepartementet nevnes også som en mulighet.

Faremo har jobbet både som justisminister, bistandsminister og olje- og energiminister.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.