Microsoft løfter ikke prisene med Vista

Microsoft løfter ikke prisene med Vista

Ved en feil har Microsoft lekket ut prislisten på Vista, noe som avslører at Microsoft ikke løfter prisene med Vista:

Microsofts avdeling i Canada har ved en glipp lagt ut prisene for de kommende versjonene av selskapets nye operativsystem Windows Vista. Informasjonen ble raskt fjernet, men det hindret ikke informasjonen i å nå ut på nettet.

Bloggeren Ed Bott la ut ut prisene på sin blogg hos ZDNet.

Microsoft skal slippe hele seks forskjellige utgaver av Vista, med blant annet en Ultimate-versjon på toppen. I dag har Microsoft to versjoner - Professional og Home. Mange trodde derfor Microsoft ville melke markedet med økte priser på de mest omfangsrike versjonene, men listen avslører at Microsoft ikke gjør det.

— Vi forventer ingen signifikante endringer i vår prisstrategi, men Vista Ultimate er et nytt produkt og vi vil selge det til en litt høyere pris enn dagens systemer, uttalte Kevin Johnson, sjef for Microsofts Windows divisjon på en analytiker konferanse i juli, ifølge CNet News.

Og det viser seg å holde stikk når man regner om kursene og legger på norsk moms.

Her er listen og norske priser uten moms.

  1. Windows Vista Ultimate 499 canadiske dollar/2.820 kroner
  2. Windows Vista Business 379 canadiske dollar/2.142 kroner
  3. Windows Vista Home Premium 299 canadiske dollar/1.690 kroner
  4. Windows Vista Home Basic 259 canadiske dollar/1.464 kroner

Prisene for oppgraderingslisenser:

  1. Windows Vista Ultimate 299 canadiske dollar/1.690 kroner
  2. Windows Vista Business 249 canadiske dollar/1.465 kroner
  3. Windows Vista Home Premium 199 canadiske dollar/1.125 kroner
  4. Windows Vista Home Basic 129 canadiske dollar/730 kroner

Dette er prisene kundene vil betalte til å begynne med, men etterhvert vil prisen falle for de fleste. I dag betaler de fleste bare 800-900 kroner for Windows XP Professional når den såkalte OEM-lisensen følger med maskinen man kjøper. Hva OEM-prisene blir er ikke kjent, men prisene ser altså ikke ut til å øke.

Legger man på norsk moms på den kanadiske Vista Ultimate-prisen, får man 3525 kroner, noe som tilsvarer hva en full-lisens av Windows Professional koster. Komplett.no tar 3.350 kroner for denne pakken.

I dag koster en fullversjon av Windows XP Home 2.150 kroner. Legger man til norsk moms på Vista Home Premium får man 2112 kroner.

Med mindre Microsoft Norge operer med høyere marginer burde altså norske brukere få ultimate-versjonene til samme pris som Windows XP Pro.

Det kan dermed se ut som Microsoft ikke øker prisene, men egentlig introduserer to billigere Windows-versjoner som heter Basic. Årsaken kan være at maskinvare-prisene har falt dramatisk de siste årene og at Windows-lisensen spiser stadig mer av totalprisen.

For å demme opp mot Linux kan det se ut som Microsoft derfor har introdusert to billigere alternativer.

Til toppen