UTVIKLING

Microsoft løser IE-problem for webutviklere

SuperPreview samler IE6, IE7 og IE8 i et felles brukergrensesnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mars 2009 - 12:07

Til tross for at mange norske og utenlandske nettsteder og webutviklere kjemper en kamp for å fjerne Internet Explorer 6 fra listen over nettlesere det er nødvendig å støtte, vil ikke dette skje over natten. Derfor må utviklerne stadig ha tilgang til Internet Explorer 6 for å se om det er nødvendig å gjøre spesialtilpasninger for at webløsningene man lager, ser bra ut også der.

Et problem er det da at det ikke er mulig å installere to ulike versjoner av Internet Explorer i Windows. Den eneste løsningen Microsoft har tilbudt, er basert på Virtual PC, hvor man har kunnet kjøre en virtuell Windows XP-instans med IE6.

Det eksisterer også andre metoder, som omtalt i denne artikkelen og i kommentarene til den artikkelen, men ingen av dem støttes av Microsoft.

Nå er den manglende muligheten til å ha flere versjoner av den samme nettleser installert, et problem som ikke bare gjelder Internet Explorer. Apples Safari er et eksempel på dette, mens Opera og Firefox er eksempler på det motsatte.

Men ingen annen nettleser er så krevende å laste ned og installere som Microsofts. Installasjonen krever til og med omstart av maskinen. Dessuten kan ikke IE6 kjøres i Windows Vista.

I går presenterte Microsoft omsider en løsning som ser ganske lovende ut. Den kalles Expression Web Superpreview for Internet Explorer og er nå tilgjengelig i en betaversjon på denne siden.

Dette er en separat utgave av et a som vil følge med neste versjon av Microsofts Expression Web-produkt, derav navnet. Men denne separate utgaven av SuperPreview skal også i framtiden tilbys gratis.

I SuperPreview kan den samme websiden vises side om side i to ulike versjoner av IEs presentasjonsmotor, Trident. Den ene er versjonen fra IE6, den andre avhenger av hvilken versjon av IE som er installert på pc-en. Dersom IE7 er installert, vil det være dennes utgave av Trident som benyttes, mens brukere som har installert IE8 vil kunne velge mellom det IE7-baserte kompatibilitetsmoduset og standardsmoduset til nettleseren.

digi.no vises i Expression Web SuperPreview i IE8 og IE6 side ved side. I IE6-visningen til høyre er oppfordringen til å oppgradere til en nyere nettleser, godt synlig.
digi.no vises i Expression Web SuperPreview i IE8 og IE6 side ved side. I IE6-visningen til høyre er oppfordringen til å oppgradere til en nyere nettleser, godt synlig.

Man kan også velge å vise et bilde av et designforslag på den ene siden. Microsoft oppgir på denne siden at mange webdesignere bruker Adobe Photoshop til å komponere designen til websider. Med SuperPreview skal man enklere kunne sammenligne den foreslåtte og den implementerte designen til en gitt side.

I verktøyet vil man ved å føre muspekeren over elementer på en webside, få informasjon om størrelsen til elementet og navnet på CSS-klassene som eventuelt benyttes.

Testversjonen som nå er tilgjengelig skal ikke være funksjonsferdig. Det vil også være funksjonalitet som bare gjøres tilgjengelig i versjonen som følger med Expression Web. Etter alt å dømme inkluderer dette blant annet støtte for Firefox og Safari i SuperPreview.

Mer informasjon om SuperPreview finnes på denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.