WINDOWS 10

Microsoft lover full Windows 10-opplevelse på ARM-baserte pc-er

Joda, her skal du kunne kjøre alle typer Windows-programvare.

Fullversjonen av Windows 10 skal komme til ARM-baserte pc-er.
Fullversjonen av Windows 10 skal komme til ARM-baserte pc-er. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2016 - 10:58

Microsoft kunngjorde i går, under selskapets WinHEC-konferanse i Shenzhen, Kina, at det i løpet av 2017 vil komme en ny pc-kategori hvor ARM-baserte prosessorer kombineres med en fullversjon av Windows 10. Det betyr at også vanlig Windows-programvare, som Win32, bygget for å kjøres på x86-arkitektur, vil kunne kjøres på de ARM-baserte enhetene.

I videoen nedenfor demonstreres det at Adobe Photoshop, Microsoft Word og et dataspill kan kjøres på en slik enhet. Microsoft skal ha tatt i bruk emuleringsteknologi for å få dette til. 

Les også: – Windows på mobil må bli et 64-bit OS

Kun Qualcomm

Den kommende Windows 10-versjonen for ARM vil ikke kunne kjøres på enhver ARM-basert prosessor. Tvert imot er det hele en del av et samarbeid med brikkeleverandøren Qualcomm, og det de kommende enhetene vil være utstyrt med en neste-generasjons Snapdragon-systembrikke. 

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ifølge Forbes skal den kommende systembrikken, Snapdragon 835, bli leveringsklar i løpet av det neste halvåret. De første pc-ene med en slik prosessor, skal komme i andre halvdel av 2017. 

Enhetene vil ha innebygd støtte for mobildata, noen også for eSIM. I tillegg skal de leveres med berøringsskjerm og penn-støtte. 

Microsoft har forsøkt seg på ARM-baserte enheter før, både smartmobiler og Surface-nettbrett, uten særlig suksess. Men mye av årsaken til at Windows fortsatt er ledende som pc-operativsystem, er muligheten til å kjøre klassisk Windows-programvare. Windows-versjoner uten denne muligheten, er lite etterspurt. 

Mulighetene for at den kommende Windows 10 for ARM-arkitekturen blir en suksess, er derfor langt høyere. I alle fall dersom de ARM-baserte pc-ene leverer tilstrekkelig ytelse og betydelig bedre batteritid enn tilsvarende, x86-baserte enheter.

Les også: Tar hurtiglading av mobilen til nye høyder med ny toppmodell av Snapdragon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.