WINDOWS 10

Microsoft lover full Windows 10-opplevelse på ARM-baserte pc-er

Joda, her skal du kunne kjøre alle typer Windows-programvare.

Fullversjonen av Windows 10 skal komme til ARM-baserte pc-er.
Fullversjonen av Windows 10 skal komme til ARM-baserte pc-er. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2016 - 10:58

Microsoft kunngjorde i går, under selskapets WinHEC-konferanse i Shenzhen, Kina, at det i løpet av 2017 vil komme en ny pc-kategori hvor ARM-baserte prosessorer kombineres med en fullversjon av Windows 10. Det betyr at også vanlig Windows-programvare, som Win32, bygget for å kjøres på x86-arkitektur, vil kunne kjøres på de ARM-baserte enhetene.

I videoen nedenfor demonstreres det at Adobe Photoshop, Microsoft Word og et dataspill kan kjøres på en slik enhet. Microsoft skal ha tatt i bruk emuleringsteknologi for å få dette til. 

Les også: – Windows på mobil må bli et 64-bit OS

Kun Qualcomm

Den kommende Windows 10-versjonen for ARM vil ikke kunne kjøres på enhver ARM-basert prosessor. Tvert imot er det hele en del av et samarbeid med brikkeleverandøren Qualcomm, og det de kommende enhetene vil være utstyrt med en neste-generasjons Snapdragon-systembrikke. 

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ifølge Forbes skal den kommende systembrikken, Snapdragon 835, bli leveringsklar i løpet av det neste halvåret. De første pc-ene med en slik prosessor, skal komme i andre halvdel av 2017. 

Enhetene vil ha innebygd støtte for mobildata, noen også for eSIM. I tillegg skal de leveres med berøringsskjerm og penn-støtte. 

Microsoft har forsøkt seg på ARM-baserte enheter før, både smartmobiler og Surface-nettbrett, uten særlig suksess. Men mye av årsaken til at Windows fortsatt er ledende som pc-operativsystem, er muligheten til å kjøre klassisk Windows-programvare. Windows-versjoner uten denne muligheten, er lite etterspurt. 

Mulighetene for at den kommende Windows 10 for ARM-arkitekturen blir en suksess, er derfor langt høyere. I alle fall dersom de ARM-baserte pc-ene leverer tilstrekkelig ytelse og betydelig bedre batteritid enn tilsvarende, x86-baserte enheter.

Les også: Tar hurtiglading av mobilen til nye høyder med ny toppmodell av Snapdragon

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.