BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft lover IE-støtte for Google-format

Men gjør det hele unødvendig vanskelig for brukerne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mai 2010 - 08:28

Google kunngjorde i går at selskapet har gjort videokodeken VP8 royaltyfri og til åpen kildekode. Samtidig har mange selskaper har meldt seg på som støttespillere for et nytt medieformat for weben som kalles WebM.

Microsoft og Apple er to av selskapene som ikke er på listen over støttespillere. Men trolig vil det være mulig å spille av VP8 eller WebM i nettleserne til de to selskapene. Det vil dog kreve litt innsats fra brukerne.

Microsofts sjef for Internet Explorer, Dean Hachamovitch, skriver i dette blogginnlegget at IE9 vil kunne spille av video både VP8-video og H.264-video. Men kun dersom brukeren har installert en VP8-kodek i Windows.

Dean Hachamovitch <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Dean Hachamovitch Bilde: Harald Brombach

I praksis betyr dette at Microsoft ikke tar ansvar for VP8-avspillingen, men overlater dette til en tredjepart - altså leverandøren av kodeken.

Årsaken er trolig at Microsoft ikke ønsker noen patentsøksmål på nakken. Selskapet stoler ikke på at royaltifriheten som Google lover, er god nok beskyttelse mot potensielle søksmål. Men verken Opera Software og Mozilla frykter dette, virker det litt pussig at Microsoft – med alle ressursene dette selskapet har tilgjengelig, mener at det i dette tilfellet er viktigere å unngå potensielle søksmål enn å gjøre brukeropplevelsen god for brukerne.

Jason Garrett-Glaser, en utvikler tilknyttet x264- og ffmpeg-prosjektene, har skrevet en omfattende og interessant gjennomgang av både tekniske og patentrelaterte aspekter ved VP8.

Til tross for Hachamovitchs blogginnlegg, er det flere spørsmål som ikke har blitt besvart. WebM-formatet består ikke bare av VP8, men også av Vorbis- og Matroska-formatene for henholdsvis lyd og container. Vil IE9 støtte disse?

Dessuten, siden IE9 kan bruke en ekstern VP8-kodek, hvorfor kan ikke nettleseren gjøre det samme med andre formater, for eksempel Theora?

Apple

Apple står nå alene blant de store nettleserleverandørene om ikke å gi i alle fall en viss støtte til WebM-formatet. Etter det digi.no kjenner til, har ikke selskapet uttalt seg om saken i det hele tatt. Dermed er det fortsatt uvisst om Safari-nettleseren vil få integrert støtte for WebM. Problemet er likevel ikke uoverstigelig for Safari-brukerne, for Safari kan uansett spille av alt som QuickTime kan dekode. Det gjenstår derfor bare å lage en WebM-plugin til QuickTime, noe som kan gjøres av tredjeparter.

Brukerne må likevel sørge for å installere denne pluginen selv.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.