Microsoft lover raskere Node.js med ChakraCore

Kan bli offisielt alternativ til Googles V8.

Microsoft lover raskere Node.js med ChakraCore
Ved hjelp av et ekstra lag, Chakra Shim, kan ChakraCore erstatte V8-motoren i Node.js. Bilde: Microsoft

Microsoft kunngjorde i går offisielt at selskapets åpen kildekode-baserte JavaScript-motor, ChakraCore, er klar til å brukes som et alternativ til Googles V8-motor i det JavaScript-baserte rammeverket og kjøremiljøet Node.js.

Planene om å gjøre dette mulig, ble kunngjort allerede i fjor. Men nå har Microsoft, ved hjelp av det som i GitHub kalles for en pull request, gjort det mulig for Node.js-prosjektet å bruke ChakraCore som en valgfri JavaScript-motor. Det vil dog først skje etter en grundig evaluering.

«Shim»

For å gjøre det hele mulig, har Microsoft lagd et ekstra lag på stoppen av ChakraCore. Dette kalles for Chakra Shim og implementerer de viktigste programmeringsgrensesnittene til V8 slik at endringen av underliggende JavaScript-motor er transparent for Node.js og eventuelle tilleggsmoduler.

Microsofts offisielle hovedhensikt med å gjøre det mulig for Node.js å bruke ChakraCore som underliggende JavaScript-motor, er å gjøre det mulig for Node.js å kjøre i Windows 10 IoT, altså den kommende Windows 10-utgaven som er beregnet for blant annet Raspberry Pi 2, Intels Minnowboard Max og andre enheter som kan utgjøre et tingenes internett.

Men ChakraCore kan kjører på alle Windows-versjoner fra Windows 7 SP1 og nyere. I tillegg er Microsoft i gang med en foreløpig begrenset utgave av ChakraCore for Linux. I første omgang er målet å tilpasse den til 64-bits Ubuntu 15.10.

Forbedret ytelse

Dette – kombinert med at Microsoft nå har publisert ytelsesmålinger som hevder at Node.js med ChakraCore kjører TypeScript-baserte kompileringsoppgaver med 10 til 30 prosent høyere ytelse enn dagens V8-baserte Node.js – tilsier at Microsoft har litt større mål for ChakraCore enn bare å gjøre Node.js tilgjengelig for Windows 10 IoT.

Microsoft har blitt langt mer operativsystem-agnostiske i tankegangen de siste årene, etter hvert som at Windows' posisjon har blitt vannet ut. Representanter for Microsoft har mange ganger sagt at selskapet nå skal være der kundene er.

Dette gir Microsoft flere kunder å selge produkter og tjenester til, men gir også selskapet økt innflytelse og relevans.