Microsoft lover tiltak mot virus og spam

Microsoft har frigitt detaljer om kommende funksjonalitet som skal forenkle bekjempelsen av både virus og spam.

Microsoft har frigitt detaljer om kommende funksjonalitet som skal forenkle bekjempelsen av både virus og spam.

Microsoft beskrev mandag detaljer om ny funksjonalitet i både kommende Windows-oppgraderinger, Exchange 2003 og Word 2003 som skal kunne motarbeide spam og virus på en bedre måte enn dagens utgaver.

Ifølge News.com introduserte Microsoft The Windows Filter Manager Architecture, et sett med programmeringsgrensesnitt og kode som på sikt skal inkluderes i Windows for å håndtere noen av de grunnleggende oppgavene til antivirusprogramvare, for eksempel hvordan applikasjonen setter opp en vanlig skanning av harddiskene.

Foreløpig er Filter Manager kun en eksperimentell løsning som stadig utvikles, og noen tidsplan for utgivelse er ikke kjent. Men funksjonaliteten skal bygge på Windows XP og vil komme som en servicepakke eller en ny utgave av Windows.

Også i Exchange Server 2003 skal det være ny, sikkerhetsrelatert funksjonalitet. Blant annet er egenskaper som kryptering, autentisering og filterteknikker bygget inn i programvaren. I tillegg skal grunninnstillingene være forbedret. Dette innbærer blant annet at reléfunksjonalitet forbundet med SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) skal være skrudd av, og støtte for SMIME (Secure Multipurpose Internet Mail Extensions) være lagt til.

Ifølge PCWorld.com inkluderer Exchange Server 2003, som skal lanseres i midten av 2003, et forbedret programmeringsgrensenitt for tredjeparts antivirusprodukter. Dette skal gjøre det enklere for antivirusprogramvaren å slette infiserte meldinger, kontrollere utgående e-post og å sende meldinger tilbake til senderen med beskjed om at virus er blitt oppdaget og at meldingen er blitt slettet.

I kampen mot søppelpost eller spam, vil Exchange Server 2003 inkludere et verktøy som gjør det mulig for produkter fra Microsofts partnere å skanne innkommende e-post og å gi hver melding en poengsum som indikerer sannsynligheten for at meldingen er søppelpost. I tillegg skal antispam-verktøyene fungere sammen med søppelpostfiltrene i Outlook 2003.

Tidligere har en del produsenter av antivirusverktøy uttrykt bekymring over XML-formatene forbundet med Office 2003, fordi makroer kan plasseres hvor som helst i filen. Dette betyr at hele filen må skannes for å se om den inkluderer problemfylte makroer, noe som kan være svært ressurskrevende.

Ifølge News.com har Microsoft nå laget et flagg som plasseres i hodet på alle dokumenter som inneholder XML. Dette skal gjøre det enklere for antivirusapplikasjoner å identifisere de problemfylte områdene. Helt i detalj hvordan dette skal løse problemene antivirusprodusentene tidligere har uttrykt, er ikke klart. Enkelte utviklere har uttrykt at en klar definisjon i DTD-en (Document Type Definition) til XML-dokumentene om hvor i dokumentene makroer skal være beskrevet, er en selvfølgelig løsning på dette problemet. Om Microsoft er enig, gjenstår å se.

Til toppen