BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-lydformat tilgjengelig for alle

Nå er det ikke lenger operativsystemet som avgjør om du kan lytte til Microsofts WMA-lydformat.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 2002 - 11:51

WMA har etter hvert blitt et ganske populært format, både får komprimering av lyd- og musikkfiler, men ikke minst som format på innhold som kringkastes fra nettsteder.

Mange av disse nettstedene har blitt kritisert for å velge en så lukket løsning, i stedet for å velge et format som kan avspilles av alle, uansett operativsystem eller forhold til Microsoft.

Riktignok har det allerede en stund vært mulig å benytte DLL-filer fra Windows under Linux, og dermed hacke seg fram til en løsning, i hvert fall for å spille av AVI-filer (Audio Video Interleaved) med WMA-lydspor (Windows Media Audio). Men dette er verken lovlig eller noen enkel løsning for menigmann.

Nå har utviklergruppen bak den åpne kildekode-baserte mediaprogramvaren ffmpeg laget en egen WMA-dekoder. I praksis er dekoderen et bibliotek utgitt under GNU Lesser General Public License, slik at det kan integreres i produkter som ikke leveres med åpen kildekode.

Dette betyr at det er fritt frem for alle å lage en WMA-avspiller.

Etter alt å dømme er ikke dekoderen utviklet med Microsofts velsignelse, men med mindre den er laget med metoder som bryter med amerikansk lovgivning når det gjelder opphavsrett, bør ikke dekoderen kunne tolkes som noe annet enn et konkurrerende produkt til Microsofts egen plattform.

Nå er det dessverre ikke slik at dekoderen støtter alle versjoner av WMA. Etter alt å dømme er det snakk om støtte for versjon 1 og versjon 2. Dette er dog de mest utbredte formatene i dag, men dette kan endre seg etter hvert som nyere utgaver av Microsofts WMA-produksjonsprogramvare får større utbredelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.