FORBRUKERTEKNOLOGI

- Microsoft lyver om netbooks

Linux er ikke noe dårligere enn Windows XP, sier Ubuntu-sjef.

14. apr. 2009 - 08:59

Rett før påske viste Microsoft til en amerikansk undersøkelse fra NPD som hevder at 96 prosent av alle netbooks nå leveres med Windows XP.

En av de som ble svært overrasket over disse tallene er sjefen for forretningsutvikling av den populære Linux-distribusjonen Ubuntu, Chris Kenyon i Canonical.

Han mener Microsoft farer med løgn og sprer usikkerhet, og er slett ikke enig at Linux gjør det så dårlig i netbook-markedet som programvaregiganten hevder.

Stridens kjerne og noe bakgrunnen for tallene fra NPDs undersøkelse er hvor mange mini-bærbare som blir levert tilbake fra misfornøyde kunder.

Ifølge et blogginnlegg hos Microsoft skal pc-produsenten MSI ha sagt at Linuxmaskiner returneres fire ganger så ofte som nettbooks med XP.

Dette blir avvist av en analytiker ved ABI Research, som i et intervju med Computerworld.com peker på at returtallene stammer fra en tid da MSI ikke engang hadde begynt å selge maskinene som skal ha blitt returnert.

- Det er kjent at kundene ønsker valgfrihet og vi ønsker konkurransen velkommen. Som friprog-selskap er vi ydmyke nok til å skjønne at ikke alle vil ha Ubuntu. Rundt en tredjedel velger Ubuntu i stedetfor XP dersom de får valget på skikkelige kvalitetsmaskiner, skriver Chris Kenyon i et blogginnlegg.

- Det er ikke verdig Microsoft å fortsatt hevde denne såkalte "bekreftede" fire ganger så høye returraten, skriver Kenyon, som ønsker seg mer fakta og mindre "FUD" (fear, uncertainty and doubt) fra programvaregiganten.

Kenyon skriver videre at den store bransjenyheten er at godt bygde netbooks levert med Linux har tilsvarende returtall som XP-baserte maskiner.

- Det er ikke operativsystemet som utgjør den store forskjellen ved retur, men snarere kvaliteten på maskinvaren og mulighetene til å ta i bruk web og multimedia, hevder han.

Ultraportale mini-bærbare, også kjent som netbooks, har på kort tid blitt et viktig volumprodukt for pc-produsentene. Det ble ifølge analytikere solgt over 13 millioner slike bærbare i fjor, og dette markedet blir spådd kraftig vekst i årene fremover.

De første mini-bærbare ble levert med Linux-baserte operativsystem, men etter hvert har Windows blitt langt vanligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.