BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft må auksjonere bort Windows

Det vil dukke opp forskjellige versjoner av Windows 98 og Windows 2000 dersom de 19 statene som har saksøkt Microsoft får viljen sin. Statene ønsker å tvinge Bill Gates til å auksjonere bort koden til Windows.

Einar Ryvarden
29. mars 1999 - 11:16

Mens Microsoft og Justisdepartementet holder på å innlede forhandlinger, svirrer ryktene og forslagene til hvordan man kan begrense Microsofts makt allerede tett. Microsoft og departementet skal ha et møte på tirsdag, men i tillegg må Microsoft også tenke på de 19 mektige delstatene som har saksøkt selskapet.

De 19 statene skal ha blitt enige om et forslag for å bryte Microsofts monopol, i følge et dokument den amerikanske avisen Seattle Times har fått tak i. Statene foreslår at Microsoft skal tvinges til å dele kildekoden (oppskriften) til Windows med flere konkurrenter gjennom en auksjon.

Vinneren(e) av en slik auksjon vil kunne endre Windows-koden og lage og videreutvikle sine egne versjoner av Windows som konkurrerer med Microsofts versjoner. Dokumentet, som er skrevet som en forberedelse til forhandlinger, sier ikke noe om hvilken eller hvilke Windows-versjoner foreslår som grunnlag for en auksjon.

Statene mener åpenbart at dette ville gi konkurranse på både funksjonalitet og pris. Det mangler ikke på andre forslag. Flere bransjeorganisasjoner og analytikere har foreslått alt fra å dele Microsoft i to selskaper som eier henholdsvis operativsystemene og applikasjonene til å bare fastsette prisen Microsoft kan ta for Windows.

Advokatene til Microsoft, de 19 statene og Justisdepartementet skal ha sitt første møte på tirsdag. Formelt er det pause i rettssaken etter at statene og Justisdepartementet presenterte sin side.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra