Microsoft må droppe "bare Windows"

Skal Microsoft bli en leverandør av tunge IT-systemer, må selskapet legge om sin strategi på mange felter, mener Gartner.

Skal Microsoft bli en leverandør av tunge IT-systemer, må selskapet legge om sin strategi på mange felter, mener Gartner.

Microsoft kjemper for å bli en aktør som vurderes når de store bedriftene og konsulentselskapene skal velge utviklingsplattform for tunge, bedriftskritiske IT-systemer. Microsoft er i dag totalt dominerende på PC-siden, men på bakrommet hersker selskaper som IBM, Sun, BEA, SAP og Oracle.

I en fersk analyse digi.no har fått tak i går det mektige analyseselskapet Gartner gjennom Microsoft tilbud og systemer og feller en hard dom.

"Når det kommer til bedriftskritiske systemer, er Microsoft foreløpig ikke noe alternativ på linje med IBM eller BEAs systemer. Gode framdrift på teknologien gjør forretningsmodellen til Microsofts største utfordring", er Gartners konklusjon.

Analyseselskapet påpeker at Microsoft og de andre selskapene bruker forskjellige uttrykk, men det de andre selskapene ofte betegner som applikasjonsserver gjenspeiler seg i Microsoft gamle DNA/COM+ og nye .Net Framework/Windows Enterprise Services plattform.

Gartner spår videre fremskritt for Microsoft, men også store utfordringer.

"Microsoft applikasjonsplattform-teknologi vil forsette å vokse i løpet av de neste fem år, men vil forbli bak Java 2 Enterprise Edition-plattformen som førstevalget for utviklingen av bedriftskritiske systemer. De fleste bedrifter bør forberede seg på å bruke og integrere begge."

Gartner påpeker at Microsoft enda ikke har nådd målet de satte seg ved lanseringen av Microsoft Transaction Server i 1997: At deres teknologi skulle drive systemer med titusenvis av samtidige brukere. Det finnes nesten ikke eksempler på applikasjoner utviklet med Microsoft-teknologi som har mer enn 500 samtidige brukere.

Gartners kunder, bedrifter som ønsker IT-rådgivning, forteller likevel at de er svært fornøyd med Microsofts systemer og deres utviklingsverktøy Visual Studio.NET. I motsetning til tidligere, synes bedriftene at kvaliteten er høy og ytelse er ikke lengre ett problem. Men, påpeker Gartner, dette er på systemer med noen hunder brukere. Spørsmålet er hvor langt Microsofts systemer skalerer - det er ingen som har laget så store systemer.

En av de største utfordringene for både Microsoft og Java-leverandørene er at mellomvaren i deres plattformer må byttes ut til et beskjedbasert system (på linje med for eksempel IBMs MQSeries)

Innen 2008 har Microsofts hentet inn forspranget IBM, BEA og Java i dag har – teknisk sett, mener Gartner. Men, understreker analyseselskapet, det er ikke teknikken som er Microsoft største utfordring. Det er de interne forretnignsprosessene, tenkemåten og kulturen som krever størst omlegging.

Microsoft kommer fra en PC-verden og selskapet har et stort arbeid foran seg i å forstå og legge om til måten leverandører og bedrifter arbeider med bedriftskritiske applikasjoner. Størrelsen på prosjektene krever en helt annen langsiktighet, supporttider langt inn i fremtiden og åpenhet rundt integrasjon mot andre plattformer.

Nettopp det siste er kanskje Microsoft største utfordring. Selskapet har ensidige satset på Windows og markedets tvil om manglende ytelse/stabilitet har bremset Microsoft i mange år. Fordi bedriftene skal satse så langsiktig i valg av sine kritiske systemer, nekter de å låse seg til et operativsystem, mener Gartner. Store kunder av Gartner forteller også at de er nervøse for Microsofts aggressive og raske prisendringer.

Microsoft må skape åpninger for integrasjon mot for eksempel Java - selskapet skal inn hos kunder som bruker mye Java og som skremmes av Microsofts kamp mot dette systemet.

Dette er store utfordring for en organisasjon som hittil primært har levet av å bytte ut og ofte legge om strategier annet hvert år. Microsoft må legge langsiktighet i bunnen for både teknisk utvikling, markedsføring, salgsstrategier og sine kunde-relasjoner, mener Gartner.

Microsoft har dog begynt på prosessen gjennom den nylig opprettede Enterprise and Partner divisjonen, men hvilken rolle den skal spille er ikke ferdig definert.

Gartner påpeker enda en utfordring for Microsoft. Selskapet må få med seg de store programvareselskapene som lager applikasjoner, så langt er det bare Siebel som har sagt ja. Bransjen er skeptiske til Microsoft etter hvert som selskapet ekspanderer inn i stadig nye markeder og blir en konkurrent til sine mulige partnere.

Til toppen