BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft må stokke om planene

Microsoft utsetter filsystemet WinFS i det blå, noe som skaper en domino-effekt.

Det har lenge vært klart at neste Windows-utgave, Longhorn, vil komme uten filsystemet WinFS, som opprinnelig skulle være én av de tre største nyhetene det kommende operativsystemet. Det var derimot ventet at filsystemet på en eller annen måte skulle gjøres tilgjengelig i Longhorn på et senere tidspunkt - 2007 har vært antydet av analytikere.

Nå sier Microsofts sjef for Windows-servere, Bob Muglia, i et intervju med News.com, at WinFS ikke vil være inkludert i serverutgaven av Longhorn, som ventes å bli leveringsklar i 2007.

At WinFS nå ikke kommer i overskuelig fremtid, skaper en domini-effekt i Microsofts planer. For en rekke nye produkter og initiativer ble basert på bruk av WinFS. Disse planene må nå Microsoft legge om.

Det er ikke engang sikkert at WinFS vil komme i Longhorn-oppdateringen som er planlagt å komme mot slutten av tiåret.

- Det er den tidligste muligheten. Vi må se om det fortsatt det fortsatt er mulig, for det er et omfattende, nytt filsystem, sier Muglia. Dermed kan det ta enda et par år før WinFS blir tilgjengelig, da i Windows-versjonen som skal ta over for Longhorn, nemlig Blackcomb.

    Les også:

- Vi har arbeidet med dette i lang tid, og dette teamet kommer til å levere. Vår feil, og det var en feil, var rett og slett å gå ut og snakke om filsystemet, før vi hadde klarhet i hvordan vi skulle kunne levere det og all kompleksiteten relatert til dette, sier Muglia.

Han understreker at WinFS er noe helt nytt.

- Det er ingen relasjonsdatabase. Dette er en helt ny datamodell, og den tilfredsstiller en hel klasse med applikasjoner som rett og slett har vært utilfredsstillende siden historiens begynnelse, i et datamodellperspektiv. Vi har arbeidet med slike ting i lang tid, sier Muglia.

Nå må Microsoft stokke om på sentrale planer. For mange produkter og strategier var basert på WinFS. I tillegg til Longhorn og fremtidige versjoner av SQL Server, må Microsoft gjøre noe med ”Project Green” , også kalt "Microsoft Business Framework". Meningen er å skape en felles kodebase/server-plattform fordi applikasjoner som økonomisystem, CRM, lønn, personale og logistikk inneholder så mye av de samme tingene.

Project Green skulle også bli grunnmuren til fremtidig ERP-programvare fra andre utviklere, deriblant norske Mamut.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.