- Microsoft må tilby andres nettlesere

EU-kommisjonen kan allerede ha bestemt seg.

- Microsoft må tilby andres nettlesere

EU-kommisjonen kan allerede ha bestemt seg.

Alt tyder på at EU-kommisjonen kommer til å kreve at Microsoft må gjøre det enklere for Windows-brukere å velge andre nettlesere enn Internet Explorer. Det forteller Jonathan Todd, en talsperson for konkurransekommisær Neelie Kroes til nettstedet EurActiv.

Riktignok venter kommisjonen fortsatt på et svar fra Microsoft på anklagen fra EU-kommisjonen om brudd på europeiske antitrustlover, men ifølge EurActiv virker det som om utfallet av kampen allerede er i ferd med å ta form.'

- Dersom kommisjonens foreløpige konklusjoner blir bekreftet, har kommisjonen til hensikt å påtvinge midler som gjør det mulig for brukere og produsenter å gjøre et uhildet valg mellom Internet Explorer og konkurrerende, tredjeparts nettlesere, forteller Todd.

Kommisjonens sendte en redegjørelse over de foreløpige konklusjonene til Microsoft i januar, etter en klage som ble innlevert av Opera Software i 2007.

Det er fortsatt noe uklart hva som vil skje dersom EU-kommisjonen opprettholder det foreløpige standpunktet også etter at Microsoft har svart. Svarfristen skal være lagt til midten av mars.

- Vi er forpliktet til å drive vår forretning i henhold til europeisk lov, opplyser Microsoft i en uttalelse til EurActive.

Det kan ifølge Todd ende med at Microsoft må designe Windows slik at brukerne kan velge hvilken av de konkurrerende nettlesere de vil installere i tillegg til eller i stedet for Internet Explorer, og hvilken nettleser som de ønsker skal være standardnettleseren i sin installasjon av Windows.

Dette vil for eksempel kunne gjøres ved at Windows-brukerne presenteres en egen skjerm hvor de kan gjøre sitt valg.

Alternativt kan man ende opp med at leverandører av datamaskiner, men tilsynelatende også av mobiltelefoner med Windows, vil kunne tilby brukerne ulike nettlesere, etter avtale med Microsoft. Allerede i dag er det vanlig at mange Windows-baserte mobiltelefoner leveres med for eksempel Opera Mobile, i tillegg til Internet Explorer.

EU-kommisjonen har tidligere krevd at Microsoft skulle tilby Windows-versjoner uten Windows Media Player, men dette tiltaket har på ingen måte vært vellykket, siden knapt noen har kjøpt disse versjonene.

Spørsmålet som har dukket opp nå, er hvordan EU-kommisjonen skal kunne velge hvilke nettlesere som er kvalifisert for å være et alternativ til Internet Explorer.

Todd sier til EurActive at det ikke er så mange idag, i grunnen bare Firefox, Safari, Chrome og Opera. Men han innrømmer at dette raskt kan endre seg, og at ingen kan spå hvordan nettlesermarkedet vil se ut om fem år.

    Les også:

Til toppen