Microsoft med åpent dokumentformat

Microsoft er i ferd med å utvikle et nytt, åpent dokumentformat som kan bli en alvorlig konkurrent til Adobes PDF.

Microsoft er i ferd med å utvikle et nytt, åpent dokumentformat som kan bli en alvorlig konkurrent til Adobes PDF.

Microsoft annonserte i går at selskapet er i ferd med å utvikle et nytt dokumentformat som skal kunne benyttes av alle applikasjoner, uavhengig av plattform. Formatet skal være basert på XML og andre kjente og åpne industristandarder. Spesifikasjonen vil bli publisert i sin helhet og skal tilbys uten noen form for royalty. Med bakgrunn i informasjonen Microsoft til nå har gitt, kan det virke som om selskapet ønsker å tilby et PDF-lignende format det selv har kontroll over.

Metro-formatet skal i tillegg til å gi raskere utskrift med bedre støtte for grafikkrike utskrifter, gjøre det enklere å opprette, dele, vise, skrive ut og arkivere digitale dokumenter.

Som en del av Metro-plattformen vil Microsoft blant annet tilby verktøy for visning og administrasjon av dokumentene, en løsning for å la brukeren skrive ut til Metro-filer fra ethvert Windows-program, programmeringsgrensesnitt (API-er) for å bygge inn støtte for Metro i tradisjonelle applikasjoner, webløsninger og maskinvare, ikke minst skrivere. I tillegg kommer den komplette spesifikasjonen.

Microsoft lover at formatet skal være kompatibelt med enhver plattform og applikasjon, uavhengig av Windows, Windows-komponenter eller applikasjonen hvor filene er opprettet. Teknologien vil utgis med en royaltyfri lisens. XML benyttes for å beskrive hvordan dokumentet skal gjenskapes. Det benytter åpent tilgjengelige fonter og bilder og dikterer i tillegg hvordan komponentene i dokumentet skal lagres .ZIP filformatspesifikasjonen. Enhver implementering av .ZIP skal kunne brukes for å vise komponentene i Metro-filen.

Allerede er en rekke selskaper i ferd med å evaluere teknologien. Dette gjelder ikke minst skriverprodusentene. I går, i forbindelse med WinHEC-konferansen, viste Xerox fram verdens første Metro-kompatible skriver.

Blant egenskapene Metro har, er innebygd støtte for transparens, gradienter og utvidete fargeområder.

I Windows utnytte Metro programmeringsmodellen WinFX og det nye presentasjonssystemet med kodenavn Avalon for å skape en forent plattform for å forenkle oppgaver knyttet til dokumenthåndtering. Rammeverket skal sømløst bygges inn i en rekke forskjellige prosesser, inkludert i en visningskomponent som i Longhorn skal kunne fungere som et separat verktøy eller bygget inn i andre applikasjoner som benytter WinFX API-et.

Det skal være mulig å lage tilsvarende løsninger for andre plattformer, men Microsoft har foreløpig ikke annonsert planer om å tilby dette.

Metro tilbyr bruk av digitale signaturer inne i dokumentene, og det planlegges at Metro-visningsverktøyet skal ta hensyn til Windows Rights Management Services når disse brukes i samband med et Metro-dokument.

Metro-spesifikasjonen vil trolig bli ferdig samtidig som Microsoft lanserer Longhorn, det vil si i andre halvdel av 2006. Et utkast til spesifikasjonen kan lastes ned fra denne siden.

Microsoft vil gjøre Metro-optimalisert utskrift tilgjengelig i den første betautgaven av Longhorn, som skal gjøres tilgjengelig til sommeren. Metro-APIet og ”Metro viewer” skal gjøres tilgjengelig i betautgaven av WinFX, som også vil bli tilgjengelig i betautgaven av Longhorn.

Til toppen