BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft med beta av Silverlight 5

Lover fortsatt satsing, bedre videokvalitet og 3D-visualisering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 2011 - 09:05

Microsoft kom i går med den første offentlig tilgjengelige testversjonen av Silverlight 5. Betaversjonen inkluderer en del av det Microsoft fortalte om allerede i desember i fjor, på et tidspunkt da det var mye usikkerhet omkring Microsofts videre satsing på plattformen.

Betaversjonen er sånn sett et bevis på at selskapet ikke har tenkt til å la Silverlight seile i sin egen sjø, men det er heller ingen tvil om at utviklingen ikke helt har gått den veien Microsoft så for seg da Silverlight ble lansert i 2007 som en kryssplattform plugin for flere nettlesere.

I et blogginnlegg undertegnet av tre av Microsoft toppsjefer innen utviklerverktøy, Walid Abu-Hadba, Scott Guthrie og S. Somasegar, fortelles det at brukerne i løpet av perioden har gått fra å bruke én enkelt enhet, typisk en pc, til å bruke flere forskjellige, og at mange av disse har webstøtte – det vil si at de er utstyrt nettleser.

Microsoft tilbyr fortsatt Silverlight som pluginteknologi bare til Windows og Mac OS X, mens Novell tilbyr åpen kildekode-implementeringen Moonlight til Linux. Innen kraftig voksende plattformer som nettbrett og smartmobiler er Silverlight som nettleser-plugin nesten fraværende. Den tilbys riktignok til Symbian, men har fått lite oppmerksomhet.

Det er derfor ikke tilfeldig at Microsoft for tiden legger langt større vekt på Internet Explorer og HTML5 enn på Silverlight som teknologi for webapplikasjoner. Selskapets forhold til Silverlight som utviklingsplattform for Windows Phone er selvfølgelig en helt annen historie, men heller ikke til Microsofts egen mobil-OS er Silverlight tilgjengelig som nettleser-plugin.

I blogginnlegget heter det likevel at plugins også i framtiden ventes å ha et teknologisk forsprang på HTML og andre webstandarder, men at forspranget periodisk vil utvides og forminskes, hver gang standardspesifikasjonene henter igjen plugin-teknologiene. Deretter vil forspranget utvides igjen når de proprietære teknologiene videreutvikles.

De viktigste nyhetene i Silverlight 5, ifølge Microsoft, er knyttet til videoavspilling. «Hardware Video Decode» skal bidra til bedre videokvalitet og ytelse, mens «Trickplay» gjør det mulig med å spille av video med variabel hastighet, uten at toneleiet til lyden endres.

Betaversjonen inkluderer også et nytt XNA-basert grensesnitt for å levere GPU-akselererte 3D-visualiseringer innen i applikasjoner. Det loves støtte for systemer med flere skjermer og for dobbel- og multiklikking med musen.

Andre nyheter er implisitte datamaler for enklere gjenbruk av brukergrensesnitt, XAML-debugging, støtte for WAV-filer og lydeffekter med lav forsinkelse.

Betaversjonen er ikke helt funksjonsferdig i forhold til det som ble kunngjort i desember. En komplett oversikt over hva mangler, finnes i slutten av dette dokumentet.

Silverlight 5 Beta og tilhørende verktøy kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.