Microsoft med DRM-patent for P2P-nettverk

Patentet ble innvilget etter seks år.

Microsoft med DRM-patent for P2P-nettverk

I en tid hvor stadig flere går vekk fra bruken av løsninger for digital rettighetsadministrasjon, DRM, fordi det i praksis bare virker hemmende for bruken til de kundene som faktisk betaler for innholdet, har Microsoft fått innvilget et patent i USA innen nettopp dette området. Det spesielle med den patenterte løsningen er at den skal være knyttet til distribusjon av innhold over P2P-nettverk (peer-to-peer).

I patentet skriver Microsoft at denne typen nettverk har mange fordelaktige egenskaper, inkludert lastbalansering, lave kostnader, høy tilgjengelighet, skalerbarhet og selvorganisering, men at de fleste nettverk av denne typen mangler DRM-systemer eller tilgangskontroll.

Microsoft mener at løsningen vil være spesielt egnet for mindre aktører som ikke har muligheten til å investere i så kraftigere servere og Internett-forbindelser som er nødvendig for å levere en innholdstjeneste basert på direkte nedlasting.

En av de formene for DRM-baserte innholdstjenester som ser ut til å ha blitt akseptert av kundene, er de som tilbyr abonnementer for ubegrenset streaming av innhold, for eksempel musikk. Her kan kundene lytte så mye musikk de vil i løpet av perioden de betaler for, men de kan ikke laste ned hele katalogen og for så å slutte å betale.

Microsoft nevner ikke streaming i patentet, som er fra 2003, altså en tid hvor platebransjen fortsatt mente at DRM var nødvendig for å få inntekter av det nettbaserte nedlasting av digitale musikkspor. I ettertid tyder mye på at tilgjengeligheten, kvaliteten, utvalget og fleksibiliteten i større grad enn prisen bestemmer hvordan kundene skaffer seg musikk.

Flere tjenester meldte om kraftig salgsøkning da de for et par år siden gikk over fra DRM-beskyttede musikkformater til MP3- eller AAC-formater uten DRM.

Illustrasjonen nedenfor viser hvordan Microsoft har tenkt at DRM-løsningen i patentet skal brukes sammen med et P2P-nettverk på den ene siden og utgivernes innhold på den andre siden.