JUSS OG SAMFUNN

Microsoft med endelig seier mot Novell

Høyesterett avviste ankesak om WordPerfect og Windows 95.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. apr. 2014 - 11:38

Amerikansk høyesterett har satt en endelig stopper for Novells antitrust-sak mot Microsoft, som ble anlagt allerede i 2004. Saken dreier seg om anklager om konkurransehemmende virksomhet fra Microsofts side under utviklingen av Windows 95. Microsoft skal ha fjernet funksjonalitet fra operativsystemet før det ble utgitt, funksjonalitet Novell kommende WordPerfect-programvare var avhengig av. Dette forsinket utgivelsen av WordPerfect, noe som ifølge Novell ga Microsofts eget Word-programvare store fordeler.

Ifølge Bloomberg skal Novell ha oppgitt i anken at Microsoft gjorde sitt eget operativsystem mindre attraktivt for forbrukere for å knuse konkurransen og beskytte selskapets operativsystem-monopol.

U.S. Supreme Court avviste i går anken, blant annet med å opplyse at konkurranselovgivning sjelden pålegger selskaper – heller ikke dominerende selskaper – en plikt til å samarbeide med sine rivaler. Novells krav skal nå ha vært på tre milliarder dollar.

Historien

Dermed blir resultatet av rettssaken i 2011 stående. I den saken skal det i juryen ha vært et flertall på 11 mot 1 for å gi Novell medhold. Men juryen må være enstemmig i slike saker.

Vanligvis vil en rettssaker som ikke ender med en kjennelse, måtte kjøres en gang til med en ny jury. I denne saken skal dommeren, J. Frederick Motz, ha i ettertid ha dømt i Microsofts favør.

Under rettsaken i 2011 ble blant annet Bill Gates kryssforhørt. Om de aktuelle komponentene som ble fjernet i Windows 95, sa han at dette ble gjort fordi man fryktet at de ville få operativsystemet til å krasje.

Novell har ikke endt opp helt uten gevinst i rettstvisten mot Microsoft. Allerede i 2004 – samme år som Novell saksøkte Microsoft – inngikk selskapene et forlik som innebar at Microsoft betalte Novell 536 millioner dollar. Men denne saken anklaget Novell Microsoft for å bruke Windows på pc-er til å favorisere Windows på server-nivå. Forholdet mellom Windows 95 og WordPerfect var omfattet av en separat søksmål. Nå er også dette en avsluttet sak.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.