Microsoft Build 2019

Microsoft med enormt mange produktnyheter under Build-konferansen

Selskapet må ty til bokformatet for å fortelle om alle sammen.

Microsofts kommunikasjonsdirektør, Frank X. Shaw, med boken med de fleste av nyhetene som selskapets skal presentere under årets Build-konferanse.
Microsofts kommunikasjonsdirektør, Frank X. Shaw, med boken med de fleste av nyhetene som selskapets skal presentere under årets Build-konferanse. (Foto: Microsoft)

Selskapet må ty til bokformatet for å fortelle om alle sammen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Microsoft store, årlige utviklerkonferanse, Build, åpnet i Seattle nå i ettermiddag, norsk tid. Microsoft pleier å ha mye å fortelle under disse konferansene, men denne gang har det tatt helt av. Selskapet har utgitt en hel bok, «Book of News», hvor minst 98 ulike produkt- eller funksjonalitetsnyheter blir kort omtalt over 67 sider. Noen av det som presenteres, blir tilgjengelig allerede i dag. Andre kunngjøringer gjelder framtidige produkter. Digi.no har fått tilgang til et utkast til denne boken, i forbindelse med en pressebrief i forkant av konferansen.

Det kommer ikke som noen overraskelse at kunstig intelligens og nettskytjenester er blant det Microsoft bruker store ressurser på for tiden. Men selskapet har også gjort plass til noen nyheter for den enkeltes PC. Vi kommer tilbake til noen av disse mot slutten av denne saken.

Under hovedtalen skal Microsoft-sjef Satya Nadella fortelle at Microsoft har tre ulike nettskyplattformer som selskapet investerer tung i. Dette er Azure, Microsoft Gaming og Microsoft 365. Spesielt sistnevnte vil tilsynelatende få mye oppmerksomhet under årets Build-konferanse.

Fluid

Microsoft 365 ble lansert for to år siden. Microsoft kaller dette for en produktivitetssky og definerer den som et sett med applikasjoner, tjenester og enheter. Sentralt er Windows 10, Office 365, Microsoft Graph og Team.

Blant nyhetene som Microsoft har samlet under Microsoft 365-temaet denne gang, er en ny, webbasert plattform og dokumentmodell kalt Fluid Framework. Dette skal gjøre det enklere å bygge raskere og mer fleksible webapplikasjoner, hvor brukere kan skape innhold i fellesskap. Fluid skal rive ned barrierene som kjennetegner tradisjonelle dokumenter og skape et friere lerret å jobbe med. Dette skal oppnås ved å gjøre om dokumentinnholdet til separate komponenter som kan kombineres med for eksempel webinnhold.

Inkludert er også muligheten til å knytte til «intelligente agenter» som sammen med de menneskelige brukerne kan hente inn innhold, foreslå bilder å bruke, oversette tekst og identifisere eksperter. 

Et SDK (Software Developer Kit) for Fluid Framework skal gjøres tilgjengelig for utviklere i år, men Microsofts kommunikasjonsdirektør, Frank X. Shaw, opplyser til pressen at det også kan ventes Fluid-baserte opplevelser i Microsoft 365 før året er omme. 

Graph og søk

Microsoft Graph handler om å bringe sammen data som i utgangspunktet er tilgjengelige via mange forskjellige programmeringsgrensesnitt, på ett felles sted og med én felles autentisering. Deler av Graph er utviklet av Microsoft Development Center Norway.

Microsoft Search, som er basert på både Graph og søkemotoren Bing, skal nå gjøre det mulig for kundene til Microsoft å søke på tvers av alle Microsoft-applikasjonene og -tjenestene kundene har. Dette skal ofte kunne gjøres uten at brukeren må lage egne spørringer, fordi tjenesten vil foreslå søk basert på hvilke dokumenter og personer tidligere har jobbet med, og foreslå søk basert på dette.

Denne funksjonaliteten skal bli globalt tilgjengelig i slutten av mai. Microsoft opplyser at det etter hvert også vil bli mulighet for å koble tredjepartsprodukter til Search. 

Bedre Cortana og agenter

Microsoft har nye planer for Cortana og AI-baserte samtaler, hvor dette baseres på data og maskinlæring framfor regler og kode. 

– Som vi har sagt før, ser vi for oss at vi alle organisasjoner har en agent, akkurat som at alle har et nettsted i dag, sier Shaw. 

– Opplevelsen bør være fullstendig naturlig med flertrinnsdialog, mulighet til å spenne på tvers av flere domener og ikke minst å fungere på tvers flere agenter, sier Shaw. 

Microsoft mener at stadiet vi er på med agenter som dette i dag, på en måte kan sammenlignes med «søk» under de tidligere dagene med weben. 

– Den gang tenkte folk at du trengte var en katalog, og at det ville løse alt, sier Shaw. 

Microsoft lover nå å komme med løsninger som skal gjøre samtaler med Cortana langt mer nyttige og naturlige. De samme løsningene vil bli gjort tilgjengelig for utviklere via Microsoft Bot Framework og Azure Bot Services. 

Nye Edge

Som kjent skal Microsoft basere neste generasjon av nettleseren Edge på Googles Chromium-plattform, framfor å fortsette å videreutvikle en selskapets egen nettlesermotor. Men det viser seg nå at den kommende Edge-utgaven også vil være integrert med Internet Explorer. 

Den første offisielle testutgaven av Microsoft Edge basert på Chromium.
Den første offisielle testutgaven av Microsoft Edge basert på Chromium har vært tilgjengelig en liten stund allerede. Skjermbilde: digi.no

Dette kalles for IE Mode og innebærer at det er egne faner i nettleseren som kan vise webinnhold på samme måte som IE. Det gjør at gamle fagsystemer som i sin tid ble lagd for kun å støtte Internet Explorer, kan åpnes uten å måtte forlate den nye Edge-nettleseren. 

Microsoft skal også komme med ny personvernfunksjonalitet i den kommende Edge-utgaven. I praksis skal brukerne kunne velge mellom tre nivåer av personvern – ubegrenset, balansert og strengt.  Dette handler om at nettleseren justerer i hvilken grad tredjeparter skal kunne spore brukeren på tvers av nettsteder. Målet skal være å gi brukerne mer kontroll over og innsyn i dette.

Collections

«Collections» er tredje Edge-nyhet som blir presentert i dag. Microsoft mener at nettleserbrukere ofte opplever en form for «information overload» når de leter etter informasjon på nettet. Mange forsøker å håndtere dette ved å ha mange faner åpne, bokmerke de nyttige sidene og/eller å kopiere innhold til eksterne eller interne notatblokker. 

Under Build skal Microsoft presentere en ny løsning for å samle inn, organisere, dele og eksportere innhold på. Den blir et eget panel i Edge og skal være integrert med Office. 

Microsoft har i skrivende stund ikke kommet med noe mer informasjon om når den nye Chromium-baserte utgaven av Edge vil bli lansert. 

Actionable Messages

Microsoft har nå åpnet muligheten for at utviklere kan lage det selskapet kaller for «Actionable Messages» til mobilutgavene av Outlook. Disse meldingene utnytter Adaptive Cards-funksjonaliteten i Outlook og vil gjøre det mulig for brukerne å utføre eksterne handlinger – som å godkjenne utlegg, gi dokumenttilgang, reservere fokustid eller svare på korte undersøkelser – direkte fra innboksen i Outlook, uten å måtte bytte til en annen applikasjon. 

Senere i sommer skal Word Online gjøre det mulig til å sende henvendelser til kolleger gjennom Word Prompt. Dette kan for eksempel være tildeling av oppgaver, et spørsmål eller en forespørsel om gjennomgang av en tekst. 

Kubernetes

Microsoft opplyser at Azure Kubernetes Service (AKS) er blant de raskest voksende tjenestene i Azure. Som kjent er Kubernetes et åpen kildekode-basert verktøy som brukes til orkestrering av konteinerbasert infrastruktur. Nå vil selskapet utvide denne funksjonaliteten. 

Dette skal blant annet gjøres med KEDA (Kubernetes Events-Driven Auto-scaling), som utvikles i samarbeid med Red Hat. Den støtter utrulling av serverless- og hendelsesdrevne konteinere i Kubernetes.

Det KEDA skal kunne bidra til, er å automatisk skalere opp antallet konteinere når behovet melder seg, for eksempel når en nettbutikk plutselig får veldig mange ordre på en gang. Deretter skal infrastrukturen raskt skaleres ned igjen når behovet for ekstra ressurser reduseres.

GitHub og Active Directory

Microsoft kjøpte GitHub i fjor og kommer nå med funksjonalitet som skal gjøre det enklere for selskapets bedriftskunder å administrere pålogging i bedriftens GitHub-kontoer. Dette gjøres ved å støtte teamsynkronisering mellom Enterprises-utgaven av GitHub og Azure Active Directory.

Utviklere skal også kunne bruke sine eksisterende GitHub-kontoer til å logge seg inn i Azure, nærmere bestemt i Azure Portal og Azure DevOps.

En liten smak

Dette var blant det Microsoft selv har trukket fram som de viktigste nyhetene under årets Build-konferanse. Det skal likevel understrekes at selskapet har holdt tilbake noen av nyhetene, siden alle – ifølge kommunikasjonsdirektør Frank X. Shaw – liker overraskelser. 

I tillegg til dette har Microsoft en hel del andre godbiter på lur. Dette inkluderer:

Windows Terminal

I dag støtter Windows 10 flere kommandolinjeverktøy, fra klassiske Ledetekst (Cmd), via PowerShell til Windows Subsystem for Linux (WSL). 

I midten av juni kommer Microsoft med en ny terminalapplikasjon til Windows 10 som heter Windows Terminal. Denne skal forbedre kommandolinjeopplevelsen i Windows, uavhengig av hvilket av hvilken kommandolinjeapplikasjon man velger å bruke. 

Foreløpig er det kjent at Windows Terminal vil ha støtte for faner, emoji-rike fonter og grafikkprosessorakselerert gjengivelse av tekst. Den skal også ha temastøtte og gode muligheter for brukertilpasning. 

Windows Subsystem for Linux 2

Nevnte WSL skal komme i en ny versjon, også dette i midten av juni. Med den nye versjonen loves det opptil dobbelt så høy ytelse i forbindelse med filsystemintensive operasjoner. 

I tillegg skal WSL 2 ha støtte for å kjøre Linux Docker-konteinere. 

HoloLens 2-brillene til Microsoft
Både utviklere og mange andre kan nå forhåndsbestille HoloLens 2. Foto: Microsoft

HoloLens 2

Det har allerede blitt skrevet mye om neste versjon av Microsoft MR-briller (Mixed Reality), HoloLens 2. Nå er det klart at selskapet skal komme med HoloLens 2 Development Edition senere i år. Prisen på disse starter på 3500 dollar eller fra 99 dollar per måned. Da er blant annet 500 dollar med Azure-kreditter inkludert.

Microsoft kunngjorde i dag også at Unreal Engine-støtte for HoloLens 2 vil bli tilgjengelig i løpet av mai. 

Visual Studio Online

Microsoft planlegger en webbasert følgesvenn til Visual Studio og Visual Studio Code, som skal gjøre det enklere for utviklere å jobbe med og redigere kode fra enhver enhet som har en moderne nettleser. 

Mange har nok opplevd at de må rette kodefeil på tidspunkter og steder hvor de ikke har med seg PC-en hvor de vanlige utviklerverktøyene er installert. Mange kan nok klare seg med et terminalvindu, et tekstredigeringsverktøy og SFTP, men Visual Studio Online skal etter alt å dømme tilby en hel del mer funksjonalitet, inkludert støtte for Live Share-økter i Visual Studio og mulighet for å utføre «pull requests».

Dette var bare noe av det Microsoft skal presentere av utviklerrettede nyheter de nærmeste dagene. Mye av Build-arrangementet vil bli strømmet direkte via denne siden.

Samtidig med at hovedtalene til blant annet Satya Nadella pågår, kan du finne fram årets Build-bingo.

Allerede klar: Visual Studio 2019 er klar, også for Mac

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen