JUSS OG SAMFUNN

Microsoft med EU-garanti om interoperabilitet

Lover bedre interoperabilitet med tredjeparts-produkter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juli 2009 - 09:21

Microsoft har lagt fram et offentlig garanti som ifølge selskapet er designet for å fremme interoperabilitet mellom tredjepartsprodukter og en rekke Micfosoft-produkter, inkludert Windows, Windows Server, Office, Exchange og SharePoint.

Garantien er basert på Microsofts tolkning av Artikkel 82 i EU-traktaten og domsavgjørelsene fra 17. september 2007 i EU-kommisjonens sak mot selskapet, Case T-201/04.

Alt i alt skal Microsoft ifølge garantien sikre at tredjeparts programvareprodukter kan samhandle med «relevante programvareprodukter» fra Microsoft ved å bruke den samme interoperatibilitetsinformasjonen på lik fot med andre programvareprodukter fra Microsoft.

Det dreier seg ikke om at Microsoft må gi fra seg alle spesifikasjonene sine, men at tredjeparter på en ikke-diskriminerende måte vil få tilgang til å lisensiere relevant, patentert teknologi fra Microsoft.

Microsoft skriver at tilgang til og bruken av interoperabilitetsinformasjon skal være underlagt ikke mer enn et nominelt beløp på forhånd, og med lisensbetingelser som er kompatible med åpen kildekode-lisenser.

Informasjonen skal dessuten holdes oppdatert på en betimelig måte.

Microsoft skak gi tredjepartsaktører tilgang til selskapets egne tester og verktøy som selskapet bruker for å teste interoperabiltiteten mellom produktene som dekkes av garantien og andre Microsoft-produkter.

Blant det Microsoft lover å gjøre tilgjengelig, er spesifikasjonene for de eldre binærformatene til Word, Excel og PowerPoint, samhandlingsteknologier som benyttes av Outlook, Exchange og SharePoint, .NET Framework og XAML.

Microsoft lover dessuten at Outlook 2007 og Exchange skal ha full støtte for åpne standarder som IMAP4, POP3 og iCalendar, i tillegg til eventuelle etterfølgere.

I Office 2007 skal det gjøres mulig å sette ODF 1.1 som standardformat. Microsoft lover dessuten å implementere nye ISO-standardiserte utgaver av ODF seneste ni måneder etter at standarden er ferdig. Dette gjelder foreløpig de neste ti årene.

Microsoft skal dessuten gjøre tilgjengelig nye programmeringsgrensesnitt (API) som gjør det mulig å åpne og lagre et Office-dokument i ethvert annet filformat.

Microsoft lover at Internet Explorer, fra og med versjon 8, skal støtte Acid2-testen slik den framstår nå. Selskapet lover dessuten at nettleseren skal støtte kompatibilitetstester utgitt av W3C for HTML 4, CSS 1.0 og 2.1. Selskapets skal utgi komplett dokumentasjon til alle variasjoner eller utvidelser selskapet har gjort i forhold til de nevne webstandardene.

Selskapet gir dog ingen løfter om hvordan det vil forholde seg til andre webstandarder.

Det et ikke alt i garantien som framstår som nytt. En del går nok derfor mest ut på at Microsoft nå forplikter seg til å tilby informasjonen også i framtiden, samt å oppdatere den. Store deler av garantien ser ut til å gjelde fra utgangen av oktober i år, men enkelte ting vil ikke bli satt i verk før i 2010.

Hele garantien om interoperabilitetsinformasjon finnes på denne siden. En del tillegginformasjon er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.